Makové lívance

I osvědčená klasika si zaslouží inovaci!

Suroviny:

150 g celozrnné špaldové mouky

100 g mletého máku

1 vejce

asi 5 lžic podmáslí

1 vanilkový cukr

1 lžička kypřicího prášku

špetka soli

olej na smažení

pro podávání: javorový sirup, kysaná smetana, plátky ovoce (pomeranč, jablko)

Postup:

1. Smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, solí a mletým mákem.

2. Přidáme podmáslí a vejce a zaděláme těsto, necháme chvíli odpočinout.

3. Na rozehřáté pánvi s trochou oleje pak smažíme lívanečky po obou stranách.

4. Před podáváním přelijeme lívance javorovým sirupem a ozdobíme lžičkou kysané smetany, dozdobíme kouskem ovoce – podle chuti – pomeranč, jahody, jablka…

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.