Makové lívance
I osvědčená klasika si zaslouží inovaci!
Suroviny:
150 g celozrnné špaldové mouky
100 g mletého máku
1 vejce
asi 5 lžic podmáslí
1 vanilkový cukr
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
olej na smažení
pro podávání: javorový sirup, kysaná smetana, plátky ovoce (pomeranč, jablko)
Postup:
1. Smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, solí a mletým mákem.
2. Přidáme podmáslí a vejce a zaděláme těsto, necháme chvíli odpočinout.
3. Na rozehřáté pánvi s trochou oleje pak smažíme lívanečky po obou stranách.
4. Před podáváním přelijeme lívance javorovým sirupem a ozdobíme lžičkou kysané smetany, dozdobíme kouskem ovoce – podle chuti – pomeranč, jahody, jablka…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.