Makový cheesecake
Tvaroh tam musí být taky!
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
150 g másla nebo hery
1 vejce
1 lžíce cukru moučky
citronová kůra
2 lžíce chladné vody
špetka soli
náplň: 500 g tučného tvarohu
3 vejce
2-3 lžíce mletého máku a 1 lžíce nemletého máku
130 g cukru a 1 vanilkový cukr
šťáva z půlky citronu
Postup:
- Suroviny na těsto zpracujeme do hladka a na pomoučeném válu rozválíme na placku. Tu přeneseme do koláčové formy a vytáhneme těsto do okrajů.
- Těsto na dně formy propícháme vidličkou a dáme na 20-30 minut odležet do chladu.
- Troubu vyhřejeme na 180 stupňů a korpus v ní asi 10 minut zapečeme. Pak vytáhneme a necháme trochu zchladnout.
- Mezitím připravíme náplň – smícháme všechny suroviny, a pokud je hmota příliš hustá, trochu ji naředíme 1-2 lžícemi mléka.
- Náplň nalijeme na mírně zchladlý předpečený korpus a v rozehřáté troubě zhruba 40-45 minut dopékáme, až náplň ztuhne. Krájíme až po vychladnutí!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.