Makový cheesecake

Tvaroh tam musí být taky!

Suroviny:

250 g polohrubé mouky

150 g másla nebo hery

1 vejce

1 lžíce cukru moučky

citronová kůra

2 lžíce chladné vody

špetka soli

náplň: 500 g tučného tvarohu

3 vejce

2-3 lžíce mletého máku a 1 lžíce nemletého máku

130 g cukru a 1 vanilkový cukr

šťáva z půlky citronu

Postup:

  1. Suroviny na těsto zpracujeme do hladka a na pomoučeném válu rozválíme na placku. Tu přeneseme do koláčové formy a vytáhneme těsto do okrajů.
  2. Těsto na dně formy propícháme vidličkou a dáme na 20-30 minut odležet do chladu.
  3. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů a korpus v ní asi 10 minut zapečeme. Pak vytáhneme a necháme trochu zchladnout.
  4. Mezitím připravíme náplň – smícháme všechny suroviny, a pokud je hmota příliš hustá, trochu ji naředíme 1-2 lžícemi mléka.
  5. Náplň nalijeme na mírně zchladlý předpečený korpus a v rozehřáté troubě zhruba 40-45 minut dopékáme, až náplň ztuhne. Krájíme až po vychladnutí!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.