Makové mrkvance
Kombinace mrkve a máku příjemně překvapí.
Suroviny:
500 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá)
100 g másla
100 g cukru
sáček sušeného droždí
2 žloutky
mléko – asi 250 ml
špetka soli
náplň: 700 g mrkve, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3-4 lžíce mletého máku
Postup:
- Do prosáté mouky vsypeme sušené droždí, cukr a vmícháme rozpuštěné (ale ne horké máslo) s mlékem, špetku soli a dva žloutky. Vypracujeme těsto a dáme na teplé místo kynout.
- Mezitím jemně nastrouháme mrkev, podusíme ji na másle s cukrem a podle potřeby zahustíme mletým mákem.
- Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, zploštíme je a plníme připravenou zchladlou mrkvovou náplní.
- Mrkvance dáváme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme. Po zchladnutí můžeme ještě poprášit cukrem moučkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.