Makové mrkvance

Kombinace mrkve a máku příjemně překvapí.  

Suroviny:

500 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá)

100 g másla

100 g cukru

sáček sušeného droždí

2 žloutky

mléko – asi 250 ml

špetka soli

náplň: 700 g mrkve, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3-4 lžíce mletého máku

Postup:

  1. Do prosáté mouky vsypeme sušené droždí, cukr a vmícháme rozpuštěné (ale ne horké máslo) s mlékem, špetku soli a dva žloutky. Vypracujeme těsto a dáme na teplé místo kynout.
  2. Mezitím jemně nastrouháme mrkev, podusíme ji na másle s cukrem a podle potřeby zahustíme mletým mákem.
  3. Z vykynutého těsta odebíráme stejně velké kousky, zploštíme je a plníme připravenou zchladlou mrkvovou náplní.
  4. Mrkvance dáváme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme. Po zchladnutí můžeme ještě poprášit cukrem moučkou.

Související