Je na vás klasický česnek příliš těžký? Může ho nahradit česnekem černým
Český bílý česnek je velmi zdravý a chutný, ale jestli je pro někoho příliš těžký, může ho nahradit česnekem černým.
Český bílý česnek je superzdravý, ale má dvě nevýhody – někomu může vadit pachuť, která po něm zůstává v ústech, jiným zase může dráždit žaludek. Takoví lidé mohou zkusit sáhnout po česneku černém.
Světe, div se – vyrábí se právě z česneku tradičního bílého. Česnek prochází několik týdnů dlouhém procesem ve speciálních nádobách za stálé vlhkosti a teploty kolem 50 °C.
Výsledkem je reakce, kterou znáte při grilování, kdy cukry změní svou barvu na tmavě hnědou. Výsledkem jsou černé měkké stroužky, které stačí jen lehce vyloupnout ze slupky.
Černý česnek chutná trochu jako dýně, je nasládlý a velmi zdravý. Je silným antioxidantem, omlazuje, likviduje volné radikály. Je také protizánětlivý, má protiplísňový charakter, čistí naše střeva.
Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Podporuje správnou činnost srdce a funkci cév, pomáhá při pocitu těžkých nohou. Obsahuje i vitamíny B a C.
Stroužky česneku můžete rozmačkat na pastu a užívat dvě tři lžičky denně, můžete ho přidat do jakéhokoli pokrmu nebo jím ho posypat.
Černý česnek je k dostání i ve formě kapslí jako potravinový doplněk.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.