Datle jsou vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů. Dodávají energii a posilují zdraví
Datlím se říká chléb pouště nebo chléb beduínů. Zmiňuje je Korán i Bible. Pokud už se cítíte unaveni a přesto máte před sebou ještě hodně práce, zkuste si někdy místo šálku kávy sníst několik datlí.
Po celou svou dlouhou historii v lidském jídelníčku byly datle pro lidstvo zásobárnou energie i bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek. Na datlových palmách v tropech a subtropech se dnes pěstuje na 200 odrůd datlí. Liší se velikostí, tvarem, barvou i chutí.
Sklizeň probíhá ručně, a ačkoliv čerstvě sklizené datle připomínají velkou scvrklou rozinku, uvnitř si stále uchovávají vlhkost. V obchodech seženete datle s peckou i vypeckované.
Čtěte také
Ze 70 procent tvoří datle sacharidy. Co se týká poměru glukózy a fruktózy, je to půl na půl. Datle tedy patří mezi nejsladší ovoce vůbec.
Sušené datle jsou skvělým zdrojem vlákniny. Přestože je tato složka stravy nestravitelná a tělo z ní nezískává žádnou energii, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná. Vláknina pomáhá zvyšovat objem stravy – tím vyvolává pocit nasycení, zároveň ale nezvyšuje energetický příjem.
Datle jsou bohaté také na vitamíny skupiny B, které se podílejí na správném fungování metabolismu, podporují soustředěnost a bojují proti stresu.
Nejvíce zastoupeným minerálem v datlích je draslík, který hraje klíčovou roli ve správném fungování svalů, nervového systému a srdeční činnosti. Z minerálů obsahují datle také vápník, fosfor a hořčík. Díky vysokému podílu železa jsou sušené datle doporučovány při únavě a slabosti způsobenými chudokrevností.
Datle jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů – podporují správné fungování jater.
A pokud se toho potřebujete hodně naučit nebo se potřebujete dlouhodobě koncentrovat, jsou pro vás ideální svačinou právě datle.
Související
-
Kaktusové fíky v sobě skrývají plno vitamínů. Dejte si ale pozor na trny
Kaktusový fík je doma v Jižní Americe a Mexiku, v Itálii si z něj vysazují živé ploty. Pokud ho chcete ochutnat, neměl by to být problém – seženete ho i v našich marketech.
-
Fíky jsou chutné a sladké. I přesto jsou zdravé a pomáhají spalovat tuky
Šťavnaté plody fíků toho dokáží opravdu dost. Jestli je milujete, opravdu se nebojte nadbytečných kilogramů, ale ani problémů se srdcem nebo kostmi.
-
Zdužnatělé stopky dužistopky jsou sladké jako med. Listy se zase využívají k léčbě onemocnění jater
Dužistopka sladká je doma v Číně, Japonsku a Koreji, daří se mu ale i v našich podmínkách. Jde o mohutný okrasný keř, který má také chutné plody, vlastně stopky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.