Datle jsou vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů. Dodávají energii a posilují zdraví

7. únor 2024

Datlím se říká chléb pouště nebo chléb beduínů. Zmiňuje je Korán i Bible. Pokud už se cítíte unaveni a přesto máte před sebou ještě hodně práce, zkuste si někdy místo šálku kávy sníst několik datlí.

Po celou svou dlouhou historii v lidském jídelníčku byly datle pro lidstvo zásobárnou energie i bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek. Na datlových palmách v tropech a subtropech se dnes pěstuje na 200 odrůd datlí. Liší se velikostí, tvarem, barvou i chutí.

Sklizeň probíhá ručně, a ačkoliv čerstvě sklizené datle připomínají velkou scvrklou rozinku, uvnitř si stále uchovávají vlhkost. V obchodech seženete datle s peckou i vypeckované.

Čtěte také

Ze 70 procent tvoří datle sacharidy. Co se týká poměru glukózy a fruktózy, je to půl na půl. Datle tedy patří mezi nejsladší ovoce vůbec.

Sušené datle jsou skvělým zdrojem vlákniny. Přestože je tato složka stravy nestravitelná a tělo z ní nezískává žádnou energii, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná. Vláknina pomáhá zvyšovat objem stravy – tím vyvolává pocit nasycení, zároveň ale nezvyšuje energetický příjem.

Datle jsou bohaté také na vitamíny skupiny B, které se podílejí na správném fungování metabolismu, podporují soustředěnost a bojují proti stresu.

Nejvíce zastoupeným minerálem v datlích je draslík, který hraje klíčovou roli ve správném fungování svalů, nervového systému a srdeční činnosti. Z minerálů obsahují datle také vápník, fosfor a hořčík. Díky vysokému podílu železa jsou sušené datle doporučovány při únavě a slabosti způsobenými chudokrevností.

Datle jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů – podporují správné fungování jater.

A pokud se toho potřebujete hodně naučit nebo se potřebujete dlouhodobě koncentrovat, jsou pro vás ideální svačinou právě datle.

autor: Eva Bucharová | zdroje: svetplodu.cz , vedazive.cz
Spustit audio

Související