Fíky jsou chutné a sladké. I přesto jsou zdravé a pomáhají spalovat tuky

21. prosinec 2020

Šťavnaté plody fíků toho dokáží opravdu dost. Jestli je milujete, opravdu se nebojte nadbytečných kilogramů, ale ani problémů se srdcem nebo kostmi.

I když to možná zní divně, fíky jsou při spalování tukových zásob opravdu účinné. Obsahují totiž látky, které pomáhají tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Když je sníte, přejde vás hlad a nemáte už chuť na kalorické sušenky.

Fíky jsou také bohaté na sacharidy, vitamíny E a B, minerály, jako je draslík, vápník, hořčík a železo. Jsou lehce stravitelné a působí nejen močopudně, ale i jako mírné projímadlo.

Zmírňují kašel, ulehčují vykašlávání a změkčují dýchací cesty. Dopřejte si je proto například při nachlazení i chřipce.

Už historicky patří, společně s ostatním sušeným ovocem a ořechy, k typickým zimním pochoutkám. Výborný je fíkový džem nebo sirup. Jsou skvělé i k sýrům, sušené šunce nebo v kombinaci s ořechy a mandlemi.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Encyklopedie léčivých potravin. Autor: Dr. George D. Pamplona-Roger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.