Fíky jsou chutné a sladké. I přesto jsou zdravé a pomáhají spalovat tuky
Šťavnaté plody fíků toho dokáží opravdu dost. Jestli je milujete, opravdu se nebojte nadbytečných kilogramů, ale ani problémů se srdcem nebo kostmi.
I když to možná zní divně, fíky jsou při spalování tukových zásob opravdu účinné. Obsahují totiž látky, které pomáhají tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Když je sníte, přejde vás hlad a nemáte už chuť na kalorické sušenky.
Fíky jsou také bohaté na sacharidy, vitamíny E a B, minerály, jako je draslík, vápník, hořčík a železo. Jsou lehce stravitelné a působí nejen močopudně, ale i jako mírné projímadlo.
Zmírňují kašel, ulehčují vykašlávání a změkčují dýchací cesty. Dopřejte si je proto například při nachlazení i chřipce.
Už historicky patří, společně s ostatním sušeným ovocem a ořechy, k typickým zimním pochoutkám. Výborný je fíkový džem nebo sirup. Jsou skvělé i k sýrům, sušené šunce nebo v kombinaci s ořechy a mandlemi.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka