Znáte kiwano? Názvem sice připomíná kiwi, ale chutná spíš jako okurka. Skvěle se hodí na hubnutí

16. květen 2022

Slupka afrického melounu, zvaného kiwano, je pokrytá pichlavými chloupky, snad proto se mu také říká rohatá okurka. A co se ukrývá pod slupkou?

Kiwano vypadá i chutná trochu jako okurka. Zralé oranžové plody mají asi 10 centimetrů, mají žlutozelenou dužinu, která je nasládlá, ale je i trochu nakyslá.

Některým lidem zase připomíná chuť kiwana meloun, nebo kombinaci banánu a limetky.

V dužině je spousta semínek, podobných těch okurkovým. Skvěle se hodí do džemů a kompotů, do salátů, zkombinovat ho můžete se zmrzlinou i jogurtem.

Kiwano obsahuje hodně vitamínu C a také A. Z minerálních látek draslík a hořčík. Je zdraví prospěšné také díky vláknině, kterou potřebujeme na správnou funkci střev a vůbec celého zažívacího systému. Podporuje trávení. A konečně, díky vysokému obsahu vody a nízkému obsahu kalorií je výborným pomocníkem při hubnutí!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.