Okurka je dobrá na kocovinu, hubnutí i na pleť

17. srpen 2019

Salátová okurka, to je z 95 % voda. To ale není všechno. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, navíc ve správném poměru.

Okurky obsahují vitamíny A, B i C, e různé minerály, jako je draslík, fosfor, vápník i bór – ten je důležitý pro správný vývoj kostí a kloubní chrupavky. Podporují činnost jater, nedělá ale dobře žlučníkářům.

Okurky jsou vhodné pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Jsou plné živin, zasytí a dodají vodu, která nám často chybí.

Okurka je samozřejmě vynikající v různých salátech, i samotná. Když si dáte plátek okurky na chvíli do úst, vylepšíte si dech.

Okurková polévka

Okurka je fajn i při kocovině. Pokud jste vypili víc, než je zdrávo, snězte před spaním kus okurky. Kombinace vody, vitamínů a minerálů vám pomůže.

Okurka je úžasná také pro udržení mladistvé pokožky, proto si teď dopřejeme pleťovou okurkovou masku. Jak na to?

Okurku nastrouhejte najemno a vymačkejte šťávu. Jeden bílek ušlehejte do tuhé pěny a promíchejte s trochou okurkové šťávy. Naneste na pleť a nechte působit asi 20 minut. Pak opláchněte vlažnou vodou. Taková maska se hodí pro zralejší pleť, krásně jí vyhladí, zpevní a stáhne rozšířené póry.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.