Okurka ‒ dokonalá zdravá potravina na léto. Zkuste třeba okurkovou limonádu nebo chipsy!
Až se budete chtít v létě osvěžit, spíš než po sklenici limonády nebo kopci zmrzliny sáhněte po okurce. Když totiž sníte okurku, je to jako byste vypili sklenici vody. Navíc zásobíte tělo minerály, vitamíny a vlákninou. Okurky se zkrátka vyplatí jíst. Především teď v létě!
Až 96 % hmotnosti okurky tvoří voda. Když tedy sníte čtvrtkilovou okurku, dostanete do sebe skoro čtvrtlitru tekutiny. K tomu dostanete bonus pro zdraví, protože ve zbývajících 10 gramech pevné hmoty najdete mnoho látek s vysokou biologickou hodnotou a s léčivými účinky.
Především jsou tu vysoce zásadité minerály – draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo a bór. Ty velmi prospívají kostem, vlasům i nehtům, a také pomáhají tělu od překyselení.
Vitamínů je v okurce také dost. Významný je hlavně vitamín B, ovlivňující naši nervovou soustavu. Ve slupce je zase hodně vitamínu C – se slupkou z jedné salátovky pokryjete desetinu jeho doporučené denní dávky.
Okurky také obsahují několik látek ze skupiny tzv. lignanů, u kterých je potvrzena účinnost proti rakovinnému bujení . Mají také protiplísňové a protizánětlivé účinky, které se posilují při současné konzumaci vitamínu C a vlákniny. To všechno vám okurka poskytne najednou!
Okurka místo kávy
Velké množství vitamínu B, které je v okurce obsaženo, dobře působí na naši nervovou soustavu a na hospodaření s energií. Okurka díky tomu funguje jako rychlý životabudič a dokáže také zbavit bolestí hlavy.
V okurce navíc najdeme hodně rostlinných chemikálií, které působí protizánětlivě a díky kterým má okurka osvěžující chuť. Když ještě připočítáme minimální obsah cukrů a nízkou kalorickou hodnotu, těžko najdeme potravinu nebo nápoj, který by nám v horkých dnech prospěl lépe.
Okurky nepaří jen do salátů. Zkuste třeba okurkové chipsy!
Okurky našemu tělu prospívají a zaslouží si být na jídelníčku den co den. Aby se vám ovšem v podobě salátů neomrzely, nechte si poradi i jiné možnosti, jak si okurkou vylepšit jídelníček.
V našich končinách jsme zvyklí využívat okurku hlavně syrovou nebo naloženou v octě. Skvělá je ale i tepelně upravená. Prokáže tak službu všem, co by rádi shodili nějaké to kilo, protože dokáže zvětšit objem pokrmů, neovlivnit jejich chuť a ještě zásobit naše těla minerály a vlákninou.
Až třeba budete dělat lečo nebo zeleninovou polévku, zkuste přidat na kousky nakrájenou okurku i se slupkou. Stejně jako třeba dýně a cuketa se dá okurka grilovat a zapékat. Okurku podélně rozkrojte, posolte a nechte chvíli tzv. „vypotit“ ‒ tedy počkejte, až pustí vodu. Tu odsajte i se solí, řez okurky posypte trochou pepře, potřete rozmačkaným česnekem, bylinkami nebo oblíbeným kořením a dejte na gril nebo do trouby.
Můžete také vyzkoušet okurkové chipsy – okurku rozkrájejte na tenké plátky, ty rozložte na pečící papír, jemně posolte, potřete česnekem a nechte v troubě při zhruba 110 stupních sušit.
Okurková limonáda, dokonalé letní osvěžení
Každá druhá reklama v těchto dnech doporučuje nějaký nápoj jako letní osvěžení. Ovšem většina z nich obsahuje spoustu cukrů, barviv a jiných látek, které nám krom chvilkového ukojení žízně a chuťových buněk moc prospěchu nepřinesou. Zkuste tedy odolat a raději se osvěžit nápojem, který na vaše tělo zapůsobí jako elixír – okurkovou limonádou.
Tvrzení o elixíru není vůbec přehnané. Kromě okurky se totiž do limonády navíc přidávají další suroviny, které nám prospívají – citrusy se spoustou vitamínů, med s další várkou minerálů a máta s příznivým účinkem na trávení.
Výroba takového elixíru je velmi jednoduchá. Okurku i se slupkou řádně omyjte, nakrájejte na kousky a rozmixujte. Zalijte půllitrem vody nebo minerálky a hodinu nechte vychladit v lednici. Pak přidejte šťávu vymačkanou z citronu nebo limetky (můžete je také přidat nakrájené na kousky), oslaďte dvěma lžícemi medu nebo třtinového cukru a ozdobte nasekanou mátou.
Pokud vám vadí okurkové kousky, můžete nápoj ještě před slazením přecedit přes sítko a hmotu využít třeba do zeleninového salátu.
Okurka a péče o pleť
Zdraví a vzhled pleti souvisí s čistotou krve. Proto je okurka ideální kosmetický pomocník. Pomáhá čistit tělo zevnitř a pomáhá také, pokud ji používáme zevně.
Díky vysokému obsahu vody pomáhají okurky udržet vlhkost pokožky. Obsahují také síru, která je důležitá pro zdraví kožních buněk, vlasů a nehtů. Výtažky z okurky se proto osvědčují při léčbě ekzémů a lupénky. Od těchto potíží dokáže ulevit potírání postižených míst okurkovou šťávou, nebo přiložení tenkých plátků okurky.
Tato procedura má i další plusy: Látky v okurce čistí a stahují póry a dokážou pleť vyjasnit a vyhladit. Chcete-li tedy s okurkou zkrásnět, vyrobte si domácí pleťovou vodu: nakrájejte okurku na kostičky a povaříte ji patnáct minut v litru vody. Vývar propasírujte přes plátno a uchovávejte v lednici. Používejte dvakrát denně.
Jednou nebo dvakrát do týdne si dopřejte také pleťovou masku. Tu můžete aplikovat prakticky na celé tělo a pomůže vám i v případě, že se spálíte na slunci. Nastrouhejte kousek okurky a smíchejte se lžicí kysané smetany nebo jogurtu a přidejte lžíci medu. Na pokožce nechte působit 20 minut a pak smyjte.
Nebo si prostě jen na obličej a na oči přiložte plátky okurky – účinek poznáte už za chvíli!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka