Okurku využijeme nejen při přípravě salátů. Blahodárně působí i na pleť
Okurka nemusí sloužit pouze k přípravě salátu. Najdeme v ní totiž mnoho cenných látek nezbytných pro náš organismus.
Salátová okurka obsahuje hlavně vodu, ale i řadu vitaminů a minerálů. Hlavními vitaminy jsou C, B a K, a také v menším množství E, tedy antioxidanty.
Plátky okurky nebo jen okurkové slupky si můžeme přikládat na oční víčka nebo jimi masírovat pokožku celého těla. Okurka pleť projasní, vyčistí, zjemní a zbaví otoků. Extrakt okurky je také často součástí pleťových toniků na mastnou pleť.
Okurka dokáže opticky stahovat póry – to ocení nejen mladá a mastná pleť, ale i starší dámy, kterým pomůže se zpevněním kontur.
Z okurky si můžeme vyrobit i domácí pleťovou masku. Tady vám stačí trošku nastrouhané okurky, kterou smícháte s tvarohem nebo bílým jogurtem a přidáte pár kapek citronové šťávy. Masku pak stačí nechat působit asi 20 minut, poté ji důkladně smýt. Zbytek nepoužité masky pak můžete dochutit a sníst!
Okurka chutná skvěle nejen v salátech nebo v tzatziki – můžete si z ní připravit třeba osvěžující okurkovou polévku nebo pomazánku. Skvělá je také ve formě smoothie – tady ji můžete kombinovat třeba s limetkou a mátou, s kiwi, zázvorem, nebo s tím, co máte nejraději.
Další variantou na osvěžení je domácí limonáda. Okurku nakrájenou na malé kousky smíchejte s citronovou šťávou, vodou a třtinovým cukrem. Nechte si chutnat!
Související
-
Okurka ‒ dokonalá zdravá potravina na léto. Zkuste třeba...
Až se budete chtít v létě osvěžit, spíš než po sklenici limonády nebo kopci zmrzliny sáhněte po okurce. Když totiž sníte okurku, je to jako byste vypili sklenici vo...
-
Okurka je dobrá jak na hubnutí, tak i na celulitidu nebo na...
Co má okurka společného s melounem? I okurka obsahuje více než 90% vody, má minimum kalorií, díky obsahu draslíku má odvodňující účinky a v těle působí alkalicky. S...
-
Léčba jarních alergií je účinnější, jíme-li kvašené zelí a...
Dlouho očekávané jaro je tady. Pro většinu lidí je to pokaždé zázrak v podobě probouzející se přírody, která nás nabíjí tolik potřebnou energií. Pro alergiky jde vš...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.