Okurku využijeme nejen při přípravě salátů. Blahodárně působí i na pleť
Okurka nemusí sloužit pouze k přípravě salátu. Najdeme v ní totiž mnoho cenných látek nezbytných pro náš organismus.
Salátová okurka obsahuje hlavně vodu, ale i řadu vitaminů a minerálů. Hlavními vitaminy jsou C, B a K, a také v menším množství E, tedy antioxidanty.
Plátky okurky nebo jen okurkové slupky si můžeme přikládat na oční víčka nebo jimi masírovat pokožku celého těla. Okurka pleť projasní, vyčistí, zjemní a zbaví otoků. Extrakt okurky je také často součástí pleťových toniků na mastnou pleť.
Okurka dokáže opticky stahovat póry – to ocení nejen mladá a mastná pleť, ale i starší dámy, kterým pomůže se zpevněním kontur.
Z okurky si můžeme vyrobit i domácí pleťovou masku. Tady vám stačí trošku nastrouhané okurky, kterou smícháte s tvarohem nebo bílým jogurtem a přidáte pár kapek citronové šťávy. Masku pak stačí nechat působit asi 20 minut, poté ji důkladně smýt. Zbytek nepoužité masky pak můžete dochutit a sníst!
Okurka chutná skvěle nejen v salátech nebo v tzatziki – můžete si z ní připravit třeba osvěžující okurkovou polévku nebo pomazánku. Skvělá je také ve formě smoothie – tady ji můžete kombinovat třeba s limetkou a mátou, s kiwi, zázvorem, nebo s tím, co máte nejraději.
Další variantou na osvěžení je domácí limonáda. Okurku nakrájenou na malé kousky smíchejte s citronovou šťávou, vodou a třtinovým cukrem. Nechte si chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.