Léčba jarních alergií je účinnější, jíme-li kvašené zelí a okurky

31. březen 2015

Dlouho očekávané jaro je tady. Pro většinu lidí je to pokaždé zázrak v podobě probouzející se přírody, která nás nabíjí tolik potřebnou energií. Pro alergiky jde však v prvé řadě o počátek několikaměsíčních útrap v podobě kýchání, smrkání, svědění a zarudnutí kůže.

Výskyt alergenů hodně ovlivňuje počasí. Zatímco teplé a suché počasí dokáže alergiky notně potrápit, deštivé počasí dovolí těmto postiženým lidem se zhluboka nadýchnout i ve volné přírodě.

Říká se, že alergici jsou prvními lidmi, kteří poznají, že jaro je ve vzduchu. Právě probouzející se jarní příroda je totiž dokáže pěkně potrápit pylem z břízy nebo pelyňku.

O tom ví své i Jan Hájek z Liberce, kterého už od dětských let trápily slzící oči, neustálé kýchání a silná rýma. Kromě léků vyzkoušel různé čistící bylinkové čaje. Dokonce dal na radu známých a vyřadil veškeré maso ze svého jídelníčku.

Podle alergoložky Kateřiny Absolonové by alergici měli být obezřetní i v případě větrání. Větrat by měli krátce a intenzivně. Spát u permanentně otevřeného okna může být hodně rizikové. Naopak během deště a krátce po něm je ideální doba na to pustit čerstvý zdroj do pokoje. V problematických obdobích je také nutné provádět umývání a oplachy těla mnohem častěji. Pyly a další alergeny se totiž s oblibou lepí na tělo, ulpívají na chlupech a zůstávají zachyceny ve vlasech.

Pokud i přes dodržování těchto zásad přetrvávají nepříjemné příznaky alergie, nezbývá než navštívit alergologa, který vám může předepsat antihistaminika, což jsou účinné preparáty specializované na konkrétní druh problémů.

Nejrozšířenější, nejpoužívanější a nejúčinnější jsou orální tabletky různých značek, od různých firem a různých generických podob. Ty fungují na celkové utlumení organismu a jeho reakcí na okolní podněty.

Efektivní léčbou jsou i speciální vakcíny, kdy se ve stoupajícím množství podává dlouhodobě alergen v řádu tří až pěti let. V tělech pacientů se tak tvoří obranné mechanismy, které by měly člověka při styku s alergenem ochránit.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio