Automobilový průmysl stále omezují výpadky v dodávkách dílů

13. leden 2022 09:21

České automobilky se snaží vyrábět téměř na plný výkon. Stále je ale omezují výpadky v dodávkách dílů, hlavně čipů do palubní elektroniky. Výrobci komponentů v Ústeckém kraji, kteří dodávají českým i zahraničním firmám, tak na jejich objednávky často musejí reagovat ze dne na den. A někteří dál pracují v omezené kapacitě.

„Potvrzování objednávek na poslední chvíli a odvolávky na poslední chvíli – je to nepříjemné, ale asi s tím momentálně nejde nic jiného dělat,“ konstatuje personální manažer společnost AGC Processing, kam patří i teplická sklárna, Libor Sehnal.

Popisuje situaci ve výrobě autoskel. „Tam se vlastně dnes objednávky odehrávají maximálně s týdenním předstihem, kdy vlastně automobilky samy neví, jestli vyrábět budou, nebo ne,“ popisuje Sehnal.

Firma, která pro výplatu 13. a 14. platu zohledňuje i nemocnost, do neodpracovaných směn nepočítá karanténu nebo izolaci z důvodu nemoci covid-19. „Je to nařízení hygienické stanice, a ve své podstatě je to podložené zákonem,“ uzavírá Sehnal.

Firmy omezily výrobu, zaměstnance ale zatím nepropouštějí

Propouštěním zaměstnanců sklárna omezenou výrobu neřeší. Nepropouštěl ani žatecký výrobce autoreflektorů, odkud ale odešlo zhruba 80 agenturních pracovníků.

Třísměnný provoz firma KOITO podle manažera Zdeňka Šímy nepřerušovala: „Některé ty linky třeba nemají plné obsazení, je tam určitá flexibilita, že ta linka může vyrábět třeba jen se třemi zaměstnanci. Postupně, jak se bude zvedat ta výroba, tak budeme přidávat další operátory na ty linky.“

Plán výroby pro leden je v žatecké firmě na úrovni zhruba 70 až 80 procent kapacity.

Oproti tomu firma Auto Kabel Krupka výpadky výroby nepociťuje. „Ta situace na trhu se stabilizovala, takže potřebujeme vyrábět – do výroby nabíráme průběžně,“ řekl její manažer Jindřich Grosse.

Obraty firem ale ovlivnil až třicetiprocentní nárůst materiálů, služeb a energií. A taky výdaje na povinné testování zaměstnanců a na další protiepidemická opatření.

Spustit audio

Související