V průmyslové zóně v ústeckých Předlicích jsou opět problémy s parkujícími kamiony a rostoucím nepořádkem

23. listopad 2021 09:10

Parkující zahraniční kamiony a nepořádek. Taková je podle zástupců některých firem denní realita průmyslové zóny v ústeckých Předlicích. Na problém upozorňují město několik let. Nepořádek se snaží radnice řešit kontejnery a mobilními toaletami. Avizované zpoplatnění parkování zbrzdil podle vedení města nedostatek čipů pro výrobu parkovacích automatů.

„Bohužel ten nepořádek je vysloveně za naší branou. To samozřejmě nedělá dobrou vizitku nám, ale ani městu,“ vysvětluje před sídlem firmy Jan Sláma ze společnosti Nyylo.

Na problémy s parkujícími zahraničními kamiony a s tím spojeným nepořádkem město dlouhodobě upozorňuje.

Tranzitní doprava ale není jedinou potíží lokality.

„Máme tady i spoustu zdokumentovaných případů, kdy sem jezdí z Německa plánovitě odvážet komunální odpad. Stahují se sem i místní řemeslníci, kteří sem dovážejí stavební odpad a to, co by mělo správně skončit na skládce, tak končí v kontejnerech, které platí město a my všichni,“ doplňuje Sláma.

Vedení Ústí nad Labem plánuje parkování pro kamiony v Předlicích zpoplatnit

Podle náměstka primátora Pavla Tošovského jde o řešitelný problém: „Je to tam asi jako s kontejnery na sídlištích, tam taky těžko. Ale dá se to řešit – myslím si, že když se dohodneme s Ave na nějakém častějším odvozu, tak by to mohlo být brzy v pořádku.“

Problém s parkujícími kamiony měly podle města vyřešit parkovací stojany, kdy by řidiči kamionů za stání platily. Stojany ale v předlické průmyslové zóně zatím nejsou. Podle náměstka ústeckého primátora Pavla Tošovského z ODS zpozdil jejich výrobu nedostatek čipů.

„Parkovací automaty jsou objednané, měly přijít někdy v říjnu, nicméně, jak je celosvětový nedostatek čipů, tak to způsobilo, že budou až v lednu. Máme v plánu tam ta místa zpoplatnit – město určitě má zájem tam dbát na pořádek,“ shrnul Tošovský.

Vůči slibům města je ale Jan Sláma skeptický: „V podstatě se stále vracíme na začátek a ten nepořádek je stále stejný. Vždy po pár měsících, kdy se udělá nějaká závěra, se to vrátí zpátky.“

Podle náměstka primátora Pavla Tošovského má situaci řešit společná schůzka se zástupci firem z předlické průmyslové zóny. Kdy se ale uskuteční, to zatím není jasné.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související