V Předlicích přibývá opravených domů i standardně vybavených bytů, ale pomalu

12. listopad 2021 15:00

32 domů v ústeckých Předlicích je na prodej. Majitelům jdou jejich opravy pomaleji, než by chtěli. Hledají proto někoho, kdo by to zvládl rychleji. Právě rychlejší obnova domů by mohla vylepšit život v této čtvrti i její pověst. I přesto se tam objevují standardní byty s topením za běžné nájmy.

„V centrálních Předlicích mám dojem, že se ta situace o něco zlepšila, i když to asi není standardní,“ ukazuje okolí Školního náměstí v Předlicích Radka Kunešová z Člověka v tísni.

Organizace Člověk v tísni spolupracuje s firmou B&Bartoni, která tam má sedm domů a postupně je opravuje.

Pracuje pro ni Milan Makula, který tam i bydlí. Společně s reportérkou Gabrielou Hauptvogelovou zašli za Vladimírou Černuckou, která v jednom z domů bydlí už čtvrtým rokem.

Obytné domy v Předlicích skrývají potenciál k pěknému bydlení

„Bydlí se tady dobře – jsou tady velké, prostorné byty. Lidi si můžou udělat hezký dvůr, a tak podobně. Děti si tam mohou hrát a nemusí běhat přímo po silnici: Za byt 3+1 si platím holý nájem 7 000 korun, takže si myslím, že je to obstojné,“ shrnuje Černucká.

Pan Makula vybírá nájemníky mezi známými nebo na doporučení Člověka v tísni. Dohlíží i na to, jak se lidé o byty starají.

„Po tolika letech práce pro firmu už jsem se naučil tak nějak rozpoznávat ty lidi a vidím, kde může hrozit něco, co by se nám asi nelíbilo. Takže to dělám tak, že se třeba jednou měsíčně přijdu na ten byt podívat. Sice se mi to nelíbí, protože tak narušuji soukromí nájemníků, ale musím. Náš zaměstnavatel do toho vkládá velké peníze, tak tím vlastně hlídám jeho investici,“ vysvětluje Milan Makula.

Poptávka po bytech je stále větší než nabídka

Přesto stále mnoho lidí z Předlic bydlí v bytech, které jsou zdevastované. „Bytů je málo, takže ten člověk, který volí mezi ulicí a rozbitým bytem, zvolí i takový byt,“ vysvětluje Radka Kunešová a pokračuje: „Byť to vypadá, že se tu rekonstruuje, stále je větší poptávka než nabídka.“

Podle ní se tak i přes přísliby různých majitelů domů situace v Předlicích příliš k lepšímu nemění.

Spustit audio

Související