Hasiči z Unipetrolu v Litvínově mají jedinečný cvičný polygon. Simuluje požáry v průmyslovém prostředí

20. září 2021 10:10

Pokud si čeští hasiči potřebují vyzkoušet zásah při havárii v chemickém provozu nebo v továrním prostředí, nemusí už jezdit do speciálního výcvikového centra až do holandského Rotterdamu. Podobný polygon nově vzniknul v areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova. Zásah v podmínkách chemické výroby tam můžou trénovat nejen podnikoví hasiči, ale i jejich kolegové z jiných průmyslových a chemických závodů.

„Máme tady dvě nádrže, na kterých jsou simulována požárně-bezpečnostní zařízení. Máme tady vodní clonu, drenčerové chladicí zařízení, jsou tady také zařízení, která simulují únik plynu nebo únik kapaliny. Zároveň na té druhé nádrži je ještě další zařízení, které simuluje únik hořlavého plynu, a kde se trénuje uzavření armatury v blízkosti tzv. tryskového požáru,“ vyjmenovává velitel hasičského záchranného sboru Unipetrol v Záluží u Litvínova Petr Králert.

Možností má ale nový polygon mnohem víc. „Můžeme tu simulovat i požár rozvaděče, požár čerpadla nebo požár rozlité kapaliny v malé nádrži,“ upřesňuje Králert.

Podle něj dochází ročně k desítkám událostí uvnitř areálu chemické výroby, kde musí hasiči zasahovat. To byl jeden z důvodů, proč Unipetrol do vzniku polygonu investoval.

Na novém polygonu budou trénovat nejen hasiči z Unipetrolu

Hasičský polygon je součástí celého tréninkového centra pro nové zaměstnance. Stojí tady ve zmenšeném měřítku část výrobní technologie. Celé tréninkévé centrum vyšlo na 80 milionů korun, z toho za hasičský polygon zaplatil Unipetrol 7 milionů.

„Bezpečnost je takových provozech, jako je tento, na prvním místě. Musíme neustále zvyšovat naši odbornost a bdělost – to se týká nejen stávajících zaměstnanců, ale i těch nových,“ říká mluvčí společnosti Pavel Kaidl.

Nový hasičský polygon budou moci využívat jak dobrovolní hasiči z Mostecka, tak profesionálové a podnikoví hasiči z jiných průmyslových a chemických závodů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související