Firma Unipetrol vyvíjí vlastní technologii na recyklaci plastů – chce je využít jako surovinu pro další výrobu

13. květen 2021 15:05

Technologii na recyklaci platů vyvíjí společnost Orlen Unipetrol v Záluží na Mostecku. Plastový odpad se při ní mění na kapaliny využitelné v chemické výrobě. Firma by tak v budoucnu mohla zpracovávat plasty ze skládek, které se nehodí k mechanické recyklaci.

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu v Česku téměř 200 tisíc tun odpadu ročně končí například ve spalovnách. Nově by bylo možné ho proměnit v surovinu.

„Snažíme se připravit technologii, aby nám umožnila zpracovat tento odpadní materiál na kapalinu, potažmo na plastové produkty v identické kvalitě jako panenské plasty získané z ropných derivátů,“ vysvětluje na úvod Jiří Hájek z výzkumně vzdělávacího centra Unicre.

Plasty ze skládek by opět mohly sloužit lidem

Plasty, které zůstávají na skládkách, by se tímto způsobem mohly proměnit v suroviny pro další chemickou výrobu. Firma Orlen Unipetrol by je využívala ve vlastní výrobě.

„Ambicí do budoucna je, abychom vlastní materiál, který zde získáme, byli schopni umístit do našich technologií, do našich produktů – do polyetylenu, polypropylenu. A z těchto materiálů už se pak vyrábí většina plastových výrobků, se kterými se setkáváme v běžném životě,“ dodává Hájek.

Přeměna odpadních plastů na kapaliny se uskuteční tzv. pyrolýzou při velmi vysokých teplotách. Nejde ale o bezemisní proces.

„Není možné tvrdit, že pyrolýza neemituje plyny – minimálně pět procent plynu bude vznikat. Ty plyny by v ideálním případě měly sloužit jako zdroj energie právě pro provoz této technologie,“ vysvěluje Jiří Hájek.

O technologie na zpracování plastů mají zájem firmy i města

S podobnou technologií přišla loni touto dobou společnost LogEco, ta už vrací vzniklé plyny do chemického procesu. Její zařízení na likvidaci odpadu má širší záběr, dokáže totiž likvidovat i nebezpečný odpad. Vytváří z něj kapaliny i pevné hmoty určené k další výrobě.

Rozdíl popisuje Michal Halko z firmy LogEco: „My provádíme ohřev z venku, zatím co v té jejich technologii se ohřívá ten šnek, který je uvnitř, a který ten materiál posunuje.“

Kapalina, kterou produkují technologie firmy LogEco je také vhodná pro další chemickou výrobu. Pro ethylenovou jednotku v Unipetrolu je ale zapotřebí vyšší kvality.

O technologii, kterou loni představila společnost LogEco, je podle vedení společnosti zájem. A to mezi městy i firmami, které tak dokáží likvidovat odpad a ekologicky ho přetvářet v materiál k další výrobě.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související