Mostecký okresní soud pokračoval v projednávání havárie v Unipetrolu z léta 2015

23. únor 2021 14:22

Okresní soud v Mostě pokračoval v projednávání havárie v chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova ze srpna 2015. Při havárii došlo k požáru a následnému výbuchu etylenové jednotky.

Obžalováni jsou dva zaměstnanci chemičky, kteří podle závěrů policie měli zabránit explozi využitím tzv. parních a vodních clon. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim hrozí až osm let vězení.

Obžalovaní svou vinu popírají. Hlavní líčení začalo na počátku roku 2018.

Před senátem 23. února vypovídal soudní znalec obžaloby z oboru havárií v chemickém průmyslu Pavel Danihelka. Doplnil svůj dřívější posudek podle otázek obhajoby.

Z posudku mimo jiné vyšlo najevo, že zaměstnanci měli vodní a parní clony využít – zabránili by tím explozi.

Obžalovaní se ale hájí tím, že v systému nebyl dostatek páry a že kdyby jej využili, ohrozili by jiné provozy. Argumentují také tím, že i kdyby byl páry dostatek, spuštění parních clon by explozi ve vyšší výšce nezabránilo.

Bezpečnostní opatření Unipetrolu znalec u soudu zkritizoval

Podle znalce mělo dojít ke spuštění vodních a parních clon v každém případě. Znalec Danihelka se mimo jiné pozastavil nad tím, jak je možné, že systém byl částečně nefunkční. Když o tom, podle Danihelky, věděli zaměstnanci, muselo o tom vědět i vedení podniku.

Znalec doslova uvedl, že chemička vědomě provozovala zařízení, které by v případě použití nemohlo plnit svou funkci. Celkově Pavel Danihelka označil bezpečnostní opatření v Unipetrolu z v roce 2015 za nedostatečná, odpovídající počátku 80. let minulého století.

Hlavní líčení soudkyně Bohumila Huňáčková odročila na 20. května. Obhájce obžalovaných advokát Tomáš Sokol žádá o předvolání dalších svědků i svědků, které už jednou soud vyslechl. Sokol ale tvrdí, že na jejich výpověď obžaloba i obhajoba nahlíží rozdílně.

Kdy budou soudem nařízeny závěrečné řeči a následně padne rozsudek proto zatím není vůbec jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související