Hlavní líčení v kauze havárie v Unipetrolu pokračuje. Obhajoba viní znalce obžaloby z podjatosti

24. leden 2019

U okresního soudu v Mostě dnes (24. 1.) pokračovalo hlavní líčení v případu havárie v chemičce Unipetrol. Exploze a požár v létě 2015 poničily etylenovou jednotkou závodu v Záluží u Litvínova.

Obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti čelí dva zaměstnanci chemičky. Hrozí jim až 8 let vězení. Jejich obhájce dnes podal námitku pro podjatost na soudního znalce obžaloby.

Soudní znalec obžaloby Pavel Danihelka měl podle obhájce obžalovaných Tomáše Sokola před nedávnem přednášet na mezinárodní konferenci o chemických haváriích, a tam popsat průběh havárie v Litvínově. To je podle Tomáše Sokola v rozporu se slibem mlčenlivosti, který dal soudní znalec před tím, než se kauzou začal zabývat.

Pavel Danihelka si není jakékoli podjatosti vědom. Řekl, že na konferenci sice průběh havárie popsal, nemluvil ale ani o případné vině či o právních důsledcích.

Soudkyně Bohumila Huňáčková si na 4. dubna pozvala další dva svědky, kteří mají dosvědčit, jestli se Pavel Danihelka dopustil porušení slibu mlčenlivosti.

Pokud po jejich výslechu soudkyně uzná, že se soudní znalec porušení slibu mlčenlivosti dopustil, bude muset soud najít nového znalce, který bude muset napsat nový posudek. To by mohlo hlavní líčení protáhnout nejméně o půl roku.

autor: jbe
Spustit audio

Související