Havárie v Unipetrolu u Litvínova u mosteckého soudu: obžalovaným hrozí až 8 let vězení

7. červen 2018

Výslechem znalců dnes (7. 6.) pokračovalo u okresního soudu v Mostě hlavní líčení v případu havárie v areálu litvínovské společnosti Unipetrol. K explozi a následnému požáru došlo v srpnu roku 2015. Unipetrolu vznikla škoda 753 milionů korun.

Obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti čelí dva zaměstnanci. Jeden ze nich působil jako vedoucí výrobny etylenové jednotky, která byla při havárii zničena, druhý zastával funkci dispečera havarijních služeb na velíně jednotky.

Podle státního zástupce mohli tito pracovníci explozi s velkou pravděpodobností předejít, kdyby se drželi havarijního plánu podniku. Nespustili totiž takzvané vodní a parní clony, které mohly explozi propylenového oblaku v areálu firmy buď zabránit, nebo minimalizovat jeho důsledky.

Je o tom přesvědčený znalec v oboru požární ochrany a bezpečnosti práce Pavel Danihelka: „Určitě je spustit měli. Když nic jiného, tak je to prevence – může to snížit dosahy a zmenšit pravděpodobnost toho, že se nehoda rozvine tak, jak se rozvinula.“

Znalci jsou ale podle Danihelky přesvědčení o tom, že obecně měla firma špatně vypracovaný bezpečnostní plán. Ten pocházel z roku 1983.

Obžalovaní muži s obžalobou nesouhlasí. Argumentovali například tím, že by spuštění parních a vodních clon mohlo způsobit další explozi – to ale znalec vyloučil, nebo také tím, že by clony mohly ublížit na místě už zasahujícím hasičům.

Podle obhájce obžalovaných Tomáše Sokola jim znalecký posudek neuškodil: „Podle mého názoru nepotvrdil verzi obžaloby, která by musela být potvrzena zcela jednoznačně. Tak to ale není, hovoří se o tom, že bylo nejasno, co mají dělat, že tam byla nepřehledná situace, a tak dále. Takže si myslím, že z tohoto hlediska ten posudek mým klientům nijak neublížil.“

Soud bude pokračovat v polovině října. Oběma mužům hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až 8 let vězení.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související