Od 19. února se rozvolňují protiepidemická opatření

18. únor 2022 15:29

Od soboty 19. února se mění protiepidemická opatření. Nakažení covidem budou například muset zůstat v izolaci sedm dní namísto dosavadní pěti. Po rizikovém kontaktu už se ale nebudou nařizovat karantény.

Zvýší se také povolený počet návštěvníků hromadných akcí. Důvodem je zlepšující se epidemická situace.

Nakažených ubývá, denní přírůstky jsou ale zatím stále vysoké. Přesto hygienici doporučili od 21. února otevřít nemocnice v Ústeckém kraji pro návštěvy.

„Ukazuje se totiž, že nová varianta koronaviru omikron se chová jako každá jiná virová infekce horních cest dýchacích. A i když ty denní přírůstky ještě poměrně jsou, tak dochází k výraznému poklesu počtu nemocných. Předpokládáme, že příští týden budou ta čísla opravdu ještě nižší,“ shrnula ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Podle ministerstva zdravotnictví mají hygienici sledovat následky nových opatření sledovat a případně je opět upravit.

„Pokud by došlo k nějakému ohniskovému výskytu, třeba v domově pro seniory, ve škole nebo v nějakém průmyslovém výrobním závodu, nařizovali bychom opatření ohnisková,“ vysvětluje Šimůnková.

Díky mírnějším protiepidemickým opatřením podle ní ubyde práce hygienikům, praktickým lékařům ale zatím ne – ti se ještě zřejmě nějaký čas budou muset starat o zvýšené množství pacientů.

Spustit audio

Související