Končí povinné testování na covid-19 ve firmách. Někde se ale zaměstnanci budou testovat dál

17. únor 2022 10:30

V těchto dnech končí povinné testování na covid-19 všech pracovníků ve firmách. Antigenní test musel podstoupit dvakrát týdně každý, kdo se stýkal s jinými zaměstnanci. Dále ale platí povinnost testování pro některé pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách.

Povinné testování pro neočkované pracovníky nařídila vláda od 22. listopadu, od 17. ledna ho rozšířila i na očkované. Do minulého týdne firmy podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba nahlásily 146 600 pozitivních výsledků.

Nebylo to ale poprvé, kdy zaměstnanci museli podstupovat test – to jsme zažili už loni na jaře od března do konce června.

Vláda ukončila testování dřív, než se obecně předpokládalo. Většina velkých firem v současné době nepočítá s tím, že by v plošném testování zaměstnanců pokračovaly.

Třeba v Severočeských dolech budou podle mluvčího Lukáše Kopeckého antigenní testy k dispozici těm, kteří si je budou chtít udělat. Stejné je to i v AGC – pokud by byl výsledek pozitivní, firma dotyčnému pracovníkovi zaplatí PCR test.

Ukončení povinného testování se ale netýká lidí ve zdravotnictví a sociálních službách. Tam se budou i nadále muset zaměstnanci jednou týdně testovat kvůli klientům, o které pečují. Ti by totiž v případě nákazy mohli mít vážný průběh onemocnění.

Povinné testování se ale netýká těch zaměstnanců ve zdravotnictví a sociálních službách, kteří se v práci nesetkávají s dalšími lidmi, očkovaných nebo těch, kdo mají nanejvýš tři dny starý negativní PCR test. Testovat se také nemusí ti, kteří v posledním půl roce prodělali covid-19.

Spustit audio

Související