Kvůli malému zájmu o vakcínu proti covid-19 začnou očkovací centra v Ústeckém kraji omezovat provoz

17. únor 2022 14:27

Zájem o očkování v Ústeckém kraji výrazně klesá. Například za včerejšek zdravotníci aplikovali přes 900 dávek vakcíny proti covid-19, před měsícem to bylo denně kolem 4000. Krajské nemocnice proto chystají omezení provozu očkovacích center.

S ohledem na klesající zájem o očkování budeme i my upravovat provoz očkovacích míst. Aktuálně celou situaci vyhodnocujeme,“ informovala mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Očkovací centra zkracují otevírací dobu

Prozatím je jasné omezení očkovacího místa v ústecké Masarykově nemocnici.

„Od soboty 19. února dochází k úpravě provozní doby očkovacího centra v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Zájemci o očkování mohou přijít v pondělí, středu a pátek od 7 do 19 hodin, v sobotu pak od 7 do 13. Co se týká dětí od 5 do 15 let, tak ty jsou očkovány v pondělí,“ uvedla mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová.

Zvýšení zájmu o očkování proti koronaviru už členové krajského krizového štábu neočekávají, a to ani s novou vakcínou Novavax, která funguje na jinem principu, než dosavadní mRNA očkovací látky.

„V té předregistraci se jedná pouze o pár set zájemců v rámci celého kraje, takže to nám s tím očkováním nějak nezahýbe,“ vysvětlil po jednání krizového štábu Martin Volf.

Vedle chystaného útlumu provozu očkovacích center začnou krajské nemocnice poskytovat víc plánované péče, která byla omezená vyčleněnými odděleními pro pacienty s koronavirem.

„Vývoj epidemie pečlivě sledujeme a je naší snahou navrátit všechna naše zařízení do doby před koronavirem. Postupně otevíráme jednotlivá oddělení – tak, jak nám to situace dovolí,“ doplnila mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová.

Nemocnice v Kadani a Žatci už fungují bez omezení

Bez omezení už funguje elektivní péče v městské nemocnici v Kadani na Chomutovsku. „Všechny ambulance, oddělení i operační sály už jedou podle standardních rozpisů, jako kdyby nebyla pandemie,“ potvrdil její ředitel Petr Hossner.

Podobná je pak situace i v nemocnici v Žatci. „My jsme v podstatě díky tomu, že se progresivně snižoval ten počet pacientů, tak jsme tu řádnou operativu pouštěli už v lednu. V současné době žádná omezení neplatí,“ dodal ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související