Pět týdnů po výbuchu v Unipetrolu není jasná příčina havárie

21. září 2015

Pět týdnů po výbuchu v Unipetrolu v Litvínově je policejní vyšetřování stále na začátku. Zatím není jasné, co havárii způsobilo. Znám není ani rozsah škod. Policisté teď dokončují šetření přímo v areálu chemických závodů a soustřeďují se na znalecké posudky.

Podle generálního ředitele společnosti Unipetrol Marka Switajewského ještě policisté zaměstnancům firmy nezpřístupnili všechna místa související s havárií:

„Rozsah škod zatím není znám. Také nemáme přístup ke všem zařízením.“

Průběžné výsledky z vyšetřování havárie zatím policisté tají. Prozradili jen, že havárii prošetřují jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti.

Vytvořen byl speciální vyšetřovací tým s názvem Výbuch. Je v něm 13 členů hasičského sboru a policie. Vyšetřovatelé už vyslechli desítky svědků, zatím ale nikoho neobvinili.

Šetření podle odhadů potrvá ještě několik měsíců. „Byly zajištěny desítky stop počínaje matkami a šrouby a konče několikasetkilovými kovovými potrubími nebo celky, které budou dále podrobeny znaleckému zkoumání,“ dodal policejní vyšetřovatel Jiří Vopravil.

Policisté museli dokonce absolvovat dvoudenní školení o výrobě propylenu, aby vůbec mohli celou věc vyšetřit. „Pro laika je to hodně složité,“ poznamenal Vopravil.

K havárii a následným výbuchům došlo 13. srpna na etylenové jednotce uvnitř chemických závodů. Tři lidé byli zraněni.

Podle vedoucího mosteckého policejního ředitelství Jiřího Volprechta na místě zasahovaly stovky mužů: „Celkem se od čtvrtka do pondělního rána vystřídalo 287 policistů.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio