Havárie v litvínovském Unipetrolu zablokovala dopravu z Litvínova do Mostu

30. květen 2012

Bez zranění se obešel středeční dopolední výbuch v areálu společnosti Unipetrol RPA v Litvínově. Šlo o havárii na záložním potrubí s vodíkem. Hasiči požár uhasili zhruba za hodinu. Neprůjezdná ale byla silnice z Mostu do Litvínova, nejezdily dokonce ani tamní tramvaje.

Podle prvních informací zapříčinilo výbuch potrubí s vodíkem uvolněné těsnění. K obecnému ohrožení naštěstí nedošlo, protože potrubí bylo patřičně zajištěno - hasiči proto nemuseli nikoho evakuovat.

Protože se jednalo pouze o záložní potrubí, nebyla kvůli havárii ani narušena výroba v chemičce. Na místě zasahovali hasiči přímo z chemičky i krajská jednotka z Litvínova. Hasiči požár během hodiny uhasili, následně ještě ochlazovali poškozené potrubí. Policisté i hasiči teď budou vyšetřovat konkrétní okolnosti havárie.

Kvůli havárii byla zastavena doprava - na všech přístupových cestách k chemičce blikala červená varovná světla a z reproduktorů zněl varovný hlas s příkazem vypnutí motoru a nepokračování v jízdě. Mnozí řidiči ale varování neuposlechli a později narazili na policejní hlídky. Blokáda trvala zhruba hodinu, krátce před půl jedenáctou už byly komunikace kolem Záluží průjezdné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio