Unipetrol otevřel tréninkové centrum pro nácvik řešení postupu při haváriích v chemické výrobě

4. březen 2020 14:28

Tréninkové centrum pro operátory chemické výroby otevřela společnost Unipetrol v Záluží u Litvínova. Sloužit bude k výcviku nových i stávajících zaměstnanců, ale i studentů středních a vysokých chemických škol.

Operátoři se jeho prostřednictvím naučí například řešit krizové situace. Součástí zařízení za 50 milionů korun je i cvičná výrobní technologie, tzv. „destilační kolona“.

Unipetrol otevřel tréninkové centrum

„Primárně je centrum určeno pro nově příchozí operátory. Ti se po příchodu do Unipetrolu musí seznámit v praktickém výcviku s tím, o čem je chemie, strojové zařízení i obsluha, jak vypadá práce ve výškách… V podstatě si to povolání osahají úplně na začátku,“ popisuje člen představenstva společnosti Unipetrol Tomáš Herink.

Stávající i noví operátoři by se měli na zařízení učit řešit krizové situace. „Krizové situace ve výrobním procesu jsou například ztráta média nebo elektrické energie. To chceme simulovat také, aby ten člověk viděl, co se stane se zařízením, které provozuje, když třeba najednou ztratí chlazení,“ doplnil Herink.

Součástí centra bude i hasičský polygon

Ještě v tomto roce chce nové tréninkové centrum Unipetrol rozšířit také o hasičský polygon.

„Bude to mít pro nás velký přínos – některé věci si tam budeme my, hasiči, moci sami vyzkoušet. Noví hasiči, kteří nastupují, si tam zas v praxi vyzkoušejí to, co už teoreticky znají. Dostanou se do kontaktu s reálným plamenem a nabydou nějaké praktické zkušenosti,“ pochvaluje si velitel hasičů z Unipetrolu Petr Králert.

Nové tréninkové centrum Unipetrolu nebude sloužit jen zaměstnancům. Společnost ho chce otevřít i pro studenty vysokých a středních škol.

„Budeme to školám nabízet, protože víme, že o to mají zájem. Vysoké školy mají problém nějaké pracoviště někde získat, dodává Herink.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související