Celer nesmí chybět v žádné kuchyni. Je zdravý a navíc pomáhá i při hubnutí
V celeru je kolem 80 různých vitamínů a minerálů, např. vysoké množství vitamínu C. Celerové listy ho mají dokonce víc než třeba citrusy.
Celer měli rádi lidé už v antickém Řecku. Tam ho dokonce považovali za přírodní afrodisiakum.
Dnes víme, že zbavuje tělo škodlivých toxinů, odstraňuje z organismu nadbytečnou kyselinu močovou, která by se jinak usazovala v kloubech a způsobovala třeba artrózu, podporuje trávení a pomáhá při zácpě. Je dobrý i při hubnutí – má totiž velmi málo kalorií.
Okolo řapíků občas krouží falešný mýtus o negativních kaloriích, díky kterým čím víc jíme, tím víc hubneme. Je sice pravda, že řapíkatý celer má minimum kalorií, ale jíst jenom celer nejde, to bychom si zdraví spíš zničili.
Rozhodně uděláme dobře, když syrový celer přidáme do různých salátů, pomazánek, polévek. Doporučujeme strouhaný celer pokapat citrónovou šťávou, ať vám nezčerná.
A my si teď připravíme celerový životabudič. Jak na to? V odšťavňovači si připravte skleničku celerové šťávy, promíchejte se šťávou jablečnou (podle svojí chuti) a můžete přidat trochu chilli nebo pepře.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.