Celer nesmí chybět v žádné kuchyni. Je zdravý a navíc pomáhá i při hubnutí
V celeru je kolem 80 různých vitamínů a minerálů, např. vysoké množství vitamínu C. Celerové listy ho mají dokonce víc než třeba citrusy.
Celer měli rádi lidé už v antickém Řecku. Tam ho dokonce považovali za přírodní afrodisiakum.
Dnes víme, že zbavuje tělo škodlivých toxinů, odstraňuje z organismu nadbytečnou kyselinu močovou, která by se jinak usazovala v kloubech a způsobovala třeba artrózu, podporuje trávení a pomáhá při zácpě. Je dobrý i při hubnutí – má totiž velmi málo kalorií.
Okolo řapíků občas krouží falešný mýtus o negativních kaloriích, díky kterým čím víc jíme, tím víc hubneme. Je sice pravda, že řapíkatý celer má minimum kalorií, ale jíst jenom celer nejde, to bychom si zdraví spíš zničili.
Rozhodně uděláme dobře, když syrový celer přidáme do různých salátů, pomazánek, polévek. Doporučujeme strouhaný celer pokapat citrónovou šťávou, ať vám nezčerná.
A my si teď připravíme celerový životabudič. Jak na to? V odšťavňovači si připravte skleničku celerové šťávy, promíchejte se šťávou jablečnou (podle svojí chuti) a můžete přidat trochu chilli nebo pepře.
Související
-
Brusinky dobře snáší mráz – stejně tak otuží i vaše zdraví
U nás se brusinky ve volné přírodě vyskytují málo. Jejich pěstování si ale řada zahrádkářů z Česka v posledních letech oblíbila.
-
Přidáváte kmín do vody, když vaříte brambory? Prospíváte tím svému zdraví
Dnešek si „okmínujeme“. Podpoříme tak trávení, pročistíme krev a možná i trochu zhubneme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka