Přidáváte kmín do vody, když vaříte brambory? Prospíváte tím svému zdraví
Dnešek si „okmínujeme“. Podpoříme tak trávení, pročistíme krev a možná i trochu zhubneme.
Silice obsažené v kmínu pomáhají při nadýmání. Jestli zcela automaticky přidáváte kmín do vody při vaření brambor, děláte dobře. Nejde jenom o chuť, ale kmín především neutralizuje škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách.
Kmín je močopudný, podporuje tvorbu mateřského mléka a je vhodný i pro kojence a malé děti při zažívacích potížích, a usnadňuje i vykašlávání. Uvolňuje trávicí šťávy, takže ideálním řešením v případě, že se vám udělá špatně od žaludku, je kmínový čaj.
Jak na to? Lžíci kmínu zalijte vroucí vodou a nechte louhovat alespoň deset minut. Pak sceďte a popíjejte.
Související
-
Tipy na bylinky, které dokáží v létě zchladit
Nabízené domácí limonády i hotová koření s příměsí sušených bylinek můžete s lehkostí odmítnout. Všechno si totiž můžete vyrobit doma za pár korun.
-
Bylinkářská poradna: bylinky do domácí lékárničky
Na nachlazení je dobrý jitrocel nebo sušený květ divizny. Kdy by měl člověk sáhnout po bylinkách a kdy už raději vyhledat pomoc lékaře?
-
Abyste dobře spali, musíte se zklidnit. K tomu vám pomohou...
Zklidnění a spánek je uzavřený kruh. Musíte být klidní, abyste dobře spali. Když se hezky vyspíte, jste klidní. Které bylinky ke zklidnění a kvalitnímu spánku napom...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?