Brusinky dobře snáší mráz – stejně tak otuží i vaše zdraví
U nás se brusinky ve volné přírodě vyskytují málo. Jejich pěstování si ale řada zahrádkářů z Česka v posledních letech oblíbila.
Z brusinek se vyrábí marmeláda, sirup, šťáva i víno. Mají kyselou, lehce nahořklou chuť. Prášek ze sušených plodů se dokonce používal jako desinfekce.
V lidovém léčitelství se brusinka přidává do čajových směsí. Ty pročišťují organizmus, a co je nejznámější, ulevují při problémech s močovými cestami.
Brusinka obsahuje vitamíny A, E, C, vápník, železo a draslík. Bohatá je ale hlavně na hořčík. Plody i listy obsahují látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích.
Pojďme si teď udělat brusinkový sirup: Připravte si kilo brusinek a kilo cukru. Brusinky promixujte s cukrem a nechte stát 24 hodin v chladu. Pak přilijte čtvrt litru vody, přiveďte ji k varu a vařte 5 minut, nebo i trochu déle – prostě dokud sirup nemá požadovanou hustotu. Horký sirup přeceďte a naplňte lahve.
Při jeho užívání ale pamatujte na to, že všeho moc škodí – dlouhodobé užívání brusinek zatěžuje játra.
Související
-
Medvědí česnek – jarní zázrak pro zdraví a lahůdka pro jazyk
Medvědí česnek dostal jméno údajně kvůli tomu, že ho medvědi pojídají po zimním spánku, aby doplnili síly. Vezměte si z nich příklad – jde o velmi chutný a zdravý d...
-
Dýně do kuchyně patří. Je zdravá, chutná a pokud jí správně...
Dýně si vzhledem ke svým kvalitám zaslouží být na jídelníčku často. A vzhledem k jednoduché práci s ní to také často jde.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.