Brusinky dobře snáší mráz – stejně tak otuží i vaše zdraví
U nás se brusinky ve volné přírodě vyskytují málo. Jejich pěstování si ale řada zahrádkářů z Česka v posledních letech oblíbila.
Z brusinek se vyrábí marmeláda, sirup, šťáva i víno. Mají kyselou, lehce nahořklou chuť. Prášek ze sušených plodů se dokonce používal jako desinfekce.
V lidovém léčitelství se brusinka přidává do čajových směsí. Ty pročišťují organizmus, a co je nejznámější, ulevují při problémech s močovými cestami.
Brusinka obsahuje vitamíny A, E, C, vápník, železo a draslík. Bohatá je ale hlavně na hořčík. Plody i listy obsahují látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích.
Pojďme si teď udělat brusinkový sirup: Připravte si kilo brusinek a kilo cukru. Brusinky promixujte s cukrem a nechte stát 24 hodin v chladu. Pak přilijte čtvrt litru vody, přiveďte ji k varu a vařte 5 minut, nebo i trochu déle – prostě dokud sirup nemá požadovanou hustotu. Horký sirup přeceďte a naplňte lahve.
Při jeho užívání ale pamatujte na to, že všeho moc škodí – dlouhodobé užívání brusinek zatěžuje játra.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.