Dýně do kuchyně patří. Je zdravá, chutná a pokud jí správně uskladníte, vydrží až do jara!

13. říjen 2015

Dýně si vzhledem ke svým kvalitám zaslouží být na jídelníčku často. A vzhledem k jednoduché práci s ní to také často jde.

Dýni můžete jen oloupat, zbavit semen a lehce povařit. Pak, stejně jako připravujete bramborovou kaši, z ní vyrobíte pyré, které můžete používat jako přílohu k masu. Mají nevýraznou chuť, proto s jejich pomocí můžete zvýšit objem jakéhokoliv zeleninového pokrmu - třeba leča nebo ratatouille.

Čtěte také

Oblíbené jsou i krémové dýňové polévky - dýni povaříte, rozmixujete a ochutíte dle libosti oblíbeným kořením, česnekem a bylinkami. A výborně chutná dýně pečená: Oloupanou dýni rozkrájejte na větší kusy, zbavte semen a vláknitého středu. Poskládejte na pečící papír, pokapejte olivovým olejem, citronem, posolte a opepřete a dejte péct. Zhruba po 20 minutách posypejte strouhaným sýrem a nechte ještě péct, dokud sýr nedostane zlatohnědou barvu.

Dýni můžete péct i samotnou, jen pokapanou citrónem a po upečení ji ochutit medem, smetanou nebo ovocným sirupem.

Jak ro udělat, aby vám dýně co nejdéle vydržela?

Dýně lze zavařit do kompotů, čalamád i naložit na kyselo jako okurky. Můžete je také nakrájet na kousky a zmrazit. Ale abyste z dýní využili všechna jejich pozitiva, vyplatí se uchovat je čerstvé. Při dobrém skladování vám vydrží až do jara. Nutné je ovšem uskladňovat plody zcela zralé a nepoškozené a spíše menších rozměrů. Uchovávejte dýni i s kouskem stopky - pokud ji odstraníte, vytvoříte na dýni ránu, která bude přímo vstupní branou pro plísně a bakterie.

Po sklizni je dobré ponechat dýně pár dnů na teplém suchém místě, aby stopky zcela zaschly, pak je uložte do dřevěné bedýnky vystlané slámou tak, aby se navzájem nedotýkaly. Bedýnky uložte do suché, tmavé a chladné místnosti. Nedoporučuje se vlhký sklep a také přítomnost brambor. Ideální je zahradní domek, garáž, chodba nebo spíž. Vyplatí se dýně čas od času kontrolovat a odstranit ty, které začínají plesnivět.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio