Datle – cukroví, po kterém neztloustnete

29. prosinec 2015

Plody datlovníku jsou složeny převážně ze sacharidů. Přírodní cukry tvoří 50- 70 procent obsahu všech látek a datle se tak stávají nejlepší náhražkou sladkostí, protože nejsou kyselinotvorné. i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi. Zato jsou skvělým zdrojem energie, po kterém můžete bez obav sáhnout, pokud jste unavení, nebo pokud vás čekají významnější fyzické i psychické aktivity.

Pokud se chystáte sportovat, nebo třeba skládat zkoušky, či potřebujete zvládnout předvánoční shon a stres, sáhněte po datlích. Kromě toho, že díky nim budete svěží, zvládnete všechno také v klidu, a to díky aminokyselině tryptofanu, která pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu - tedy hormonu dobré nálady.

V datlích najdeme také vzácnou kyselinu pantotenovou, která se stará se o naši psychickou a fyzickou kondici, dodává tělu energii a vitalitu a podporuje soustředění. A při tom na rozdíl od nápojů s kofeinem či teinem nevyčerpávají zásoby vašeho jaterního glykogenu.

K informaci o skvělém zdroji energie je třeba také dodat, že datle neobsahují téměř žádný tuk a proto při jejich konzumaci nehrozí výrazné přibývání na váze.

Kromě přísunu svěžesti se s datlemi dostanou do těla bílkoviny, niacin, vitaminy A a B, draslík, měď, vápník a železo, které se ruku v ruce starají o energetickou přeměnu ve všech buňkách. Jsou tak skvělým pomocníkem pro vyčerpaný organismus nejen při sportovních výkonech, ale také třeba po nemoci.

Zmíněného draslíku, který odpovídá za rovnováhu elektrolytů v buňkách při šíření nervových vzruchů, je v datlích dost významné množství. Stejně jako železa, které napomáhá přenosu kyslíku v krvi.

Datle a med

Vápník, který obsahují, prospívá kostem, zubům, kůži a vlasům. Proto by se datle měly objevovat v jídelníčku zejména u dětí, těhotných a kojících žen a u lidí ohrožených osteoporózou. Výzkumy také dokazují, že se datle podílí na snižování krevního tlaku a doporučují se jako prevence proti vzniku aterosklerózy.

V mnoha zemích jsou datle velmi důležitou složkou jídelníčku. Kromě toho, že jsou zdrojem energie a látek prospěšných zdraví, dokáží také na dlouhou dobu zasytit.

Datle se u nás dají sehnat jen vzácně v čerstvém stavu. Většinou je v obchodech najdeme jen sušené a lisované, ale i tak se s nimi dají podniknout kulinářské hody. Jen si při nákupu dejte pozor na datle sířené - ty před použitím pořádně omyjte horkou vodou a pak je jezte buď samotné, nebo si z nich umíchejte dezert.

Tip na dezert: Zhruba deset datlí zbavte pecky, pokrájejte malé kousky, přidejte pokrájený pomeranč, sekané ořechy a vmíchejte do čtvrt kila tvarohu. Není třeba již nijak přislazovat a můžete konzumovat jen tak, nebo potřené na sušenky či dortový korpus.

Nakrájené datle můžete používat všude tam, kde jste zvyklí používat rozinky a kandované ovoce. Můžete jimi obohatit müsli a také ovocné saláty, protože datle se skvěle snesou se všemi druhy ovoce. Výborná je třeba kombinace s grapefruitem, protože datle utlumí jeho hořkost a směs je díky cukrům v datlích lahodný. A zkusit můžete i datlový čaj - pět kousků datlí zalijte vroucí vodou a nechte spařit deset minut. Tento sladký nápoj je nejen povzbuzující, ale také tlumí křeče v žaludku a střevech.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio