Špenát sice není ideálním zdrojem železa, přesto se vyplatí zařadit ho do jídelníčku

17. srpen 2023
Baby špenát na talíři by ocenil i Pepek Námořník (ilustrační foto)

Pepek námořník podpořil mýty o železu ve špenátu svými špenátovými svaly. Ve skutečnosti špenát se svým obsahem železa nevybočuje z řady ostatní listové zeleniny. Navíc je železo kvůli obsahu kyseliny šťavelové ze špenátu využíváno naprosto minimálně.

Přesto si špenát zaslouží naši pozornost. Obsahuje totiž opravdu hodně vitaminů a minerálů.

Vitamin A i C, hořčík, i to trošku pomlouvané železo. I když železo z rostlin vstřebáváme obtížněji než železo třeba z masa, tak vitamin C jeho vstřebávání zlepšuje.

Pravidelně jezte špenát hlavně ti, kterým je přes padesát a chtějí si zachovat dobrý zrak. Je totiž velmi bohatý na dva karotenoidy, které pomáhají předcházet ztrátě zraku v důsledku degenerace nejcitlivější části sítnice.

Tato porucha je nejčastější příčinou slepoty u starších lidí. Zjistilo se, že při prevenci této degenerace je špenát dokonce účinnější než mrkev.

Špenát je chutným zdravý i krásný

Pokud je špenát jemný, můžete ho přidat třeba do salátů. Zmražený špenát sice ztrácí malou část vitaminu C, ale má tu výhodu, že je k dispozici po celý rok.

Při tepelné úpravě uděláte nejlépe, když ho připravíte v páře, protože si tak uchová většinu svých vitaminů a minerálů.

A teď už pojďme na klasiku – dušený špenát. Jak na to? Nadrobno si nakrájejte cibuli a česnek a nechte zpěnit v hrnci na oleji. Přidejte zmražený špenát a míchejte, dokud neroztaje. Do hrnce přidejte smetanu a špenát. Přikryjte pokličkou a občas promíchejte, dokud špenát neroztaje. Až začne probublávat, přidejte jedno vajíčko. Hotovo!

Spustit audio

Související

  • Krémový špenát Paula Newmanna

    Suroviny: 500g čerstvých špenátových lístků, na špičku nože strouhaný muškátový oříšek, 1 sýr žervé, 150ml smetany ke šlehání a 1 vejce.

  • Mangold jako špenát

    Jestli vám někdo nabídne mangold, neodmítejte a uvidíte, jak báječnou zeleninu si objevíte… Před zhruba 300 lety patřil k nejoblíbenějším druhům, pak ho vytlačil šp...