Špenát sice není ideálním zdrojem železa, přesto se vyplatí zařadit ho do jídelníčku
Pepek námořník podpořil mýty o železu ve špenátu svými špenátovými svaly. Ve skutečnosti špenát se svým obsahem železa nevybočuje z řady ostatní listové zeleniny. Navíc je železo kvůli obsahu kyseliny šťavelové ze špenátu využíváno naprosto minimálně.
Přesto si špenát zaslouží naši pozornost. Obsahuje totiž opravdu hodně vitaminů a minerálů.
Vitamin A i C, hořčík, i to trošku pomlouvané železo. I když železo z rostlin vstřebáváme obtížněji než železo třeba z masa, tak vitamin C jeho vstřebávání zlepšuje.
Pravidelně jezte špenát hlavně ti, kterým je přes padesát a chtějí si zachovat dobrý zrak. Je totiž velmi bohatý na dva karotenoidy, které pomáhají předcházet ztrátě zraku v důsledku degenerace nejcitlivější části sítnice.
Tato porucha je nejčastější příčinou slepoty u starších lidí. Zjistilo se, že při prevenci této degenerace je špenát dokonce účinnější než mrkev.
Pokud je špenát jemný, můžete ho přidat třeba do salátů. Zmražený špenát sice ztrácí malou část vitaminu C, ale má tu výhodu, že je k dispozici po celý rok.
Při tepelné úpravě uděláte nejlépe, když ho připravíte v páře, protože si tak uchová většinu svých vitaminů a minerálů.
A teď už pojďme na klasiku – dušený špenát. Jak na to? Nadrobno si nakrájejte cibuli a česnek a nechte zpěnit v hrnci na oleji. Přidejte zmražený špenát a míchejte, dokud neroztaje. Do hrnce přidejte smetanu a špenát. Přikryjte pokličkou a občas promíchejte, dokud špenát neroztaje. Až začne probublávat, přidejte jedno vajíčko. Hotovo!
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka