Mangold jako špenát
Jestli vám někdo nabídne mangold, neodmítejte a uvidíte, jak báječnou zeleninu si objevíte… Před zhruba 300 lety patřil k nejoblíbenějším druhům, pak ho vytlačil špenát.
Suroviny:
mangoldové listy – větší mísa
1 menší cibule
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř – nikoli nutně
1-2 vejce – nikoli nutně
Postup:
1. Mangoldové listy opláchneme, vykrojíme řapíky – nevyhazujeme, dají se také využít – a listy nakrájíme.
2. Na oleji krátce zpěníme cibuli, na ni dáme nakrájený mangold, osolíme – opatrně se solí, mangold dušením značně zmenší objem a dusíme. Podle potřeby mírně podlijeme vodou.
3. V konci ještě ochutíme utřeným česnekem, můžeme i mírně opepřit a kdo chce vydatnější verzi, přimíchá rozkvedlané vajíčko a nechá dodělat.
Dobrou chuť vám přeje Milada Svobodová a Český rozhlas Sever!