Ostružiny nejen osvěží, ale také prospějí našemu srdci

10. září 2025

Při pojídání ostružin se nijak neomezujte. Čím více jich sníte, tím víc zdraví prospěšných látek do sebe dostanete. Obsahují vitamín C, draslík, hořčík, železo a samozřejmě vlákninu nebo kyselinu listovou.

Tohle lesní ovoce dobře působí na srdce, jsou v nich dokonce i látky podobné těm v acylpyrinu. Pozor ale – platí to i tak, že lidé, kteří jsou na acylpyrin alergičtí, budou stejně reagovat i na ostružiny.

Jestli chcete vypadat stále mladě, jezte plné hrsti ostružin – postarají se i o vaší duševní pohodu. Zpomalují také stařeckou demenci, chrání játra i štítnou žlázu. A jestli vám vadí pecičky, co tak nepříjemně lezou do zubů, uvědomte si, že jsou pravým balzámem pro trávicí systém.

Ostružiny si navíc většinu svých léčivých schopností uchovají i po tom, co z nich připravíte džem, šťávu nebo je zmrazíte. 

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.ahaonline.cz , www.novinky.cz , www.styl-zivota.cz
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu