Ostružiny nejen osvěží, ale také prospějí našemu srdci
Při pojídání ostružin se nijak neomezujte. Čím více jich sníte, tím víc zdraví prospěšných látek do sebe dostanete. Obsahují vitamín C, draslík, hořčík, železo a samozřejmě vlákninu nebo kyselinu listovou.
Tohle lesní ovoce dobře působí na srdce, jsou v nich dokonce i látky podobné těm v acylpyrinu. Pozor ale – platí to i tak, že lidé, kteří jsou na acylpyrin alergičtí, budou stejně reagovat i na ostružiny.
Jestli chcete vypadat stále mladě, jezte plné hrsti ostružin – postarají se i o vaší duševní pohodu. Zpomalují také stařeckou demenci, chrání játra i štítnou žlázu. A jestli vám vadí pecičky, co tak nepříjemně lezou do zubů, uvědomte si, že jsou pravým balzámem pro trávicí systém.
Ostružiny si navíc většinu svých léčivých schopností uchovají i po tom, co z nich připravíte džem, šťávu nebo je zmrazíte.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka