Ostružiny zpomalují stárnutí, chrání játra a pomáhají i při chřipce

28. srpen 2023

Fialovočerné ostružiny ochraňují naše zdraví mnohem víc, než třeba oblíbené maliny. Dopřejte si je proto co nejčastěji.

Obsahují vitamín C, draslík, hořčík, železo a samozřejmě vlákninu a kyselinu listovou. Dobře působí na srdce – jsou v nich látky podobné těm v acylpyrinu. Na druhou stranu ti, kteří jsou na acylpyrin alergičtí, budou stejně reagovat i na ostružiny.

Ale zpět k těm dobrým účinkům. Chcete vypadat stále mladě? Jezte plné hrsti ostružin. Chcete si zachovat duševní svěžest? Zařídí i to. Zpomalují také stařeckou demenci, chrání játra i štítnou žlázu.

Ostružiny obsahují hodně vitamínu C a flavonoidů

A jestli vám vadí pecičky, co tak nepříjemně lezou do zubů, uvědomte si, že jsou pravým balzámem pro trávicí systém.

Ostružiny si většinu svých léčivých schopností uchovají i po tom, co z nich připravíte džem, šťávu nebo je zmrazíte.

Zdravé je i ostružinové listí. Léčí průjem i zánět močového ústrojí, odvar můžete kloktat při aftách a zánětech v krku. Výluh z listů pomáhá při kašli a chřipce.

Jak na to? Usušené listy zalijte horkou vodou a nechte 10 minut vylouhovat. Pijte 2x až 3x denně.

Spustit audio

Související