Lotos je skvělý přírodní lék. Nejen na kašel

22. červenec 2019

Exotické lotosy jsou, podobně jako tuzemské lekníny, vodní rostliny. Na hladině vypadají neobyčejně křehce – to je ale jen jedna z mnoha tváří této podivuhodné rostliny.

Oddenky lotosu v sobě skrývají nejen neobyčejně silné léčebné účinky, ale v ve jejich domovině, v asijských zemích, je používají i v kuchyni – jako zdravou a lehce stravitelnou zeleninu.

02013325.jpeg

V tradiční asijské medicíně používají lotosový kořen hlavně k léčbě dýchacího ústrojí. Podle této medicíny lotos posiluje plíce a průdušky a má blahodárný vliv na sliznice. Odvarem z lotosu můžete i kloktat při bolestech v krku.

Kašovité lotosové obklady dokonce naši předci využívali při léčbě zlomených kostí. No, v našich podmínkách můžeme rozhodně doporučit čaj z lotosu po všechny, kteří mají problémy se zahleněním.

Kolečko sušeného lotosu nejprve na hodinu namočte do tří deci vody, přidejte špetičku soli a pak povařte – asi 10 minut. Čaj pijte teplý, ideálně ráno. Dětem ho klidně přislaďte medem nebo sirupem, dospělí si ho naopak můžou dochutit kouskem čerstvého zázvoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.