Podběl ocení nejen včely, ale i lidé – hlavně při kašli

02860025.jpeg

Podběl obsahuje hodně slizů, které dokážou ochránit a očistit sliznice, hlavně v průduškách. Ředí plicní hlen a tím tlumí kašel – v podstatě průdušky omývá a usnadňuje odkašlávání.

Při zdlouhavém kašli byste horký čaj z podbělu měli pít i několikrát denně oslazený medem. Ten totiž zesiluje účinek slizů.

Později v květnu vyrůstají listy, které jsou navrchu zelené, na spodní straně stříbřitě bílé. Ty můžete použít při přípravě polévek a jarních salátů, obsahují hodně vitamínu C.

Obklady ze silného odvaru listů podbělu zkuste při chronickém zánětu průdušek. Samozřejmě můžete odvar i inhalovat.

Z listů podbělu můžete připravit i sirup. Jak na to? Do sklenice od okurek klaďte postupně vrstvu listů a vrstvu přírodního cukru, nechtě usadit a postupně doplňujte, až je nádoba plná. Potom dobře zavažte několika vrstvami celofánu a uložte na chráněném místě. Spustí se kvasný proces.

Po asi osmi týdnech sklenici vykopete a získaný sirup převařte. Když vychladne, dejte si ho uskladnit do malých sklenic. Takový sirup vás ochrání v době chřipek.

Spustit audio

Související