Před heřmánkem smekni, před bezem klekni

4. květen 2017

Květen je měsícem, kdy můžete začít sbírat květy bezu černého. Opatrně je usušte a na podzim nebo v zimě je použijte na přípravu léčivého čaje při nachlazení. Známé prastaré rčení „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ vyjadřuje, jakou moc a sílu připisovali bezu už naši předkové, ať květům či plodům.

Zkuste si vyrobit osvěžující limonádu z čerstvých bezových květů.

Na bezovou limonádu budeme potřebovat:
4 litry vody, ve které rozvaříme 1/2 kg cukru a necháme zchladnout. Pak přelijeme do pětilitrové láhve, přidáme asi 4 opraná bezová květenství (ne úplně rozkvetlá) a na kolečka nakrájený citron. Sklenici povážeme navlhčeným celofánem a necháme týden v teple macerovat. Přecedíme, přelijeme do vypařených lahví, zavřeme zátkou a na 2 týdny uložíme do chladu a temna. V chladu vydrží i několik týdnů.

Chomutovský bylinkář Jiří Roth doporučuje ještě jeden květnový bylinkový hit- pampeliškový salát.

Jak připravit pampeliškový salát:
V čistém prostředí nasbíráme listy pampelišek, pokud už mají tužší stonek, odstraníme ho, listy natrháme, zakapeme citronovou šťávou (sníží přirozenou nahořklost pampelišky), přidáme nakrájený pomeranč, vmícháme trochu bílého jogurtu a mírně přisolíme.

Spustit audio