Léčivé účinky kopru jsou málo známé. Pomůže například při zažívacích potížích
Při nakládání okurek se bez kopru neobejdeme. Využít ho ale můžete i přípravě salátových zálivek nebo oblíbené polévky kulajdy s houbami. Tahle aromatická bylina má ale i léčivé účinky. Je v ní spousta minerálů a vitamínů.
Čerstvý kopr se výborně hodí k rybám, mořským plodům, kořenové zelenině, k zelí nebo vajíčkům. Semínka kopru se dají použít místo kmínu do brambor. Žvýkáním koprových semínek si zajistíte čerstvý dech a pomohou vám i proti škytavce.
Ve všech nadzemních částech rostliny najdete vlákninu, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, železo, vápník, hořčík i měď, taky vitamíny A B C.
Bylinkáři doporučují kopr při zažívacích potížích, nadýmání, křečích v břiše, ale také ke snížení krevního tlaku, k dobrému prokrvení srdce, při onemocnění močového měchýře a na celkové zklidnění.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.