Řepík lékařský je králem bylin. Jeho léčivé účinky znali už staří Egypťané

23. září 2021

Řepík lékařský je trvalka, se kterou se potkáte běžně v přírodě. Tváří se skromně, ale umí toho vyléčit opravdu hodně. Podle bylinkářů je dokonce králem bylin. Německy se dokonce tak i jmenuje – königskraut, tedy královská bylina. 

Řepík je podobný divizně, jen má drobnější žluté kvítky. Může být vysoký kolem metru.

Léčivé účinky kvetoucí natě znali už staří Egypťané. Obsahuje třísloviny, hořčiny, vitamín C i minerály, jako je křemík nebo železo.

Bylina podporuje tvorbu žaludečních a střevních šťáv, tedy dobře působí na celé trávení. Pomůže třeba i při podrážděném žlučníku.

Díky kyselině křemičité a silicím působí řepík dobře na zdravé močové cesty a ledviny. Odvar ale užijete i při problémech s dýchacími cestami.

Mezi lidovými léčiteli jsou velmi oblíbené oplachy z řepíku při kožních potížích. Koneckonců zkuste sami řepíkovou koupel nohou, unavených na konci dne – uvidíte, že vám udělá dobře.

K dostání je řepíková mast, která pomůže zregenerovat pokožku, zhojit rány, otlaky nebo pohmožděniny.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz , www.lekarna.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.