Karambola nejen skvěle chutná. Léčí i bolest hlavy nebo umí vyčistit skvrny na oblečení či mosazi

2. únor 2023

Karambola je plodem stále zeleného stromu. Dá pěstovat i u nás, ale pokud ji na zahradě nemáte, můžete její plody sehnat i v obchodě. Vyplatí se to – jsou totiž nejen chutné, ale i léčivé.

Karambola obsahuje hodně vitamínu C, železo, vápník, hořčík i fosfor, a také rozpustnou vlákninu. Protože je v ní ale i dost kyseliny šťavelové, konzumujete ji s mírou. Lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by ji pak neměli jíst vůbec.

Těm, co mají bolesti hlavy, naopak pomůže. Listy karamboly můžete přiložit přímo na hlavu. Plody karamboly podle léčitelů posílí kosti i imunitu organismu.

Karambola má mírně kyselou chuť. Nejlepší je syrová. Hodí se k ozdobení zmrzlin, pohárů, salátů, můžete z ní připravit džus i marmeládu. Dokonce ji můžete i ugrilovat, nejlépe posypanou hnědým cukrem.

Toto exotické ovoce má typický tvar hvězdice. Slupka by měla být krásně lesklá. Když si ji přinesete z obchodu, nechte ji doma pár dní dozrát. Ani pak ji neloupejte, jen odstaňte hnědá žebra.

Karambola je opravdu zajímavá, protože se dá použít i jinak než k jídlu. Její šťáva dokáže odstranit skvrny na oblečení nebo vyleštit mosaz. Ze dřeva karamboly se pak vyrábí nábytek.

autor: Eva Bucharová | zdroje: abecedazahrady.dama.cz , prima-receptar.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.