Karambola nejen skvěle chutná. Léčí i bolest hlavy nebo umí vyčistit skvrny na oblečení či mosazi
Karambola je plodem stále zeleného stromu. Dá pěstovat i u nás, ale pokud ji na zahradě nemáte, můžete její plody sehnat i v obchodě. Vyplatí se to – jsou totiž nejen chutné, ale i léčivé.
Karambola obsahuje hodně vitamínu C, železo, vápník, hořčík i fosfor, a také rozpustnou vlákninu. Protože je v ní ale i dost kyseliny šťavelové, konzumujete ji s mírou. Lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by ji pak neměli jíst vůbec.
Těm, co mají bolesti hlavy, naopak pomůže. Listy karamboly můžete přiložit přímo na hlavu. Plody karamboly podle léčitelů posílí kosti i imunitu organismu.
Karambola má mírně kyselou chuť. Nejlepší je syrová. Hodí se k ozdobení zmrzlin, pohárů, salátů, můžete z ní připravit džus i marmeládu. Dokonce ji můžete i ugrilovat, nejlépe posypanou hnědým cukrem.
Toto exotické ovoce má typický tvar hvězdice. Slupka by měla být krásně lesklá. Když si ji přinesete z obchodu, nechte ji doma pár dní dozrát. Ani pak ji neloupejte, jen odstaňte hnědá žebra.
Karambola je opravdu zajímavá, protože se dá použít i jinak než k jídlu. Její šťáva dokáže odstranit skvrny na oblečení nebo vyleštit mosaz. Ze dřeva karamboly se pak vyrábí nábytek.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.