Puškvorec je léčivka i koření. Dokáže pomoci při problémech s trávením i bolestech kloubů

24. srpen 2022

Puškvorec najde své uplatnění v lékárničce i v kuchyni. Tahle rostlina se silnou vůní a mírně hořkou chutí pochází původně z Asie, dnes je již rozšířená po celé Evropě. U nás se vyskytuje v okolí rybníků a stojatých vod.

Oddenek má svůj význam až u tříletých rostlin. Můžete ho nakrájet, usušit a rozemlít na prášek pro pozdější užití.

Staré herbáře uvádějí puškvorec jako čarodějnou rostlinu, která údajně lidi i dobytek chránila před zlými silami. Ale teď vážně. Odvar z puškvorce může pomoci s problémy trávicího ústrojí. Dokáže zklidnit rozbouřené zažívání a uleví od nadýmání.

Odvar pomůže také při léčbě otoků nebo kloubních a kožních problémů.

Sušený kořen puškvorce může pomoci kuřákům skončit s kouřením, protože zahání chuť na nikotin.

V kuchyni ho také můžete užít. Touto aromatickou bylinkou dochutíte řadu jídel. Výborně se hodí nejen do asijských jídel, ale třebas i do sladkých jídel – hlavně kompotů.

Puškvorec se přidává i do zubních past a žvýkaček.

Spustit audio