Puškvorec je léčivka i koření. Dokáže pomoci při problémech s trávením i bolestech kloubů
Puškvorec najde své uplatnění v lékárničce i v kuchyni. Tahle rostlina se silnou vůní a mírně hořkou chutí pochází původně z Asie, dnes je již rozšířená po celé Evropě. U nás se vyskytuje v okolí rybníků a stojatých vod.
Oddenek má svůj význam až u tříletých rostlin. Můžete ho nakrájet, usušit a rozemlít na prášek pro pozdější užití.
Staré herbáře uvádějí puškvorec jako čarodějnou rostlinu, která údajně lidi i dobytek chránila před zlými silami. Ale teď vážně. Odvar z puškvorce může pomoci s problémy trávicího ústrojí. Dokáže zklidnit rozbouřené zažívání a uleví od nadýmání.
Odvar pomůže také při léčbě otoků nebo kloubních a kožních problémů.
Sušený kořen puškvorce může pomoci kuřákům skončit s kouřením, protože zahání chuť na nikotin.
V kuchyni ho také můžete užít. Touto aromatickou bylinkou dochutíte řadu jídel. Výborně se hodí nejen do asijských jídel, ale třebas i do sladkých jídel – hlavně kompotů.
Puškvorec se přidává i do zubních past a žvýkaček.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...