Puškvorec je léčivka i koření. Dokáže pomoci při problémech s trávením i bolestech kloubů
Puškvorec najde své uplatnění v lékárničce i v kuchyni. Tahle rostlina se silnou vůní a mírně hořkou chutí pochází původně z Asie, dnes je již rozšířená po celé Evropě. U nás se vyskytuje v okolí rybníků a stojatých vod.
Oddenek má svůj význam až u tříletých rostlin. Můžete ho nakrájet, usušit a rozemlít na prášek pro pozdější užití.
Staré herbáře uvádějí puškvorec jako čarodějnou rostlinu, která údajně lidi i dobytek chránila před zlými silami. Ale teď vážně. Odvar z puškvorce může pomoci s problémy trávicího ústrojí. Dokáže zklidnit rozbouřené zažívání a uleví od nadýmání.
Odvar pomůže také při léčbě otoků nebo kloubních a kožních problémů.
Sušený kořen puškvorce může pomoci kuřákům skončit s kouřením, protože zahání chuť na nikotin.
V kuchyni ho také můžete užít. Touto aromatickou bylinkou dochutíte řadu jídel. Výborně se hodí nejen do asijských jídel, ale třebas i do sladkých jídel – hlavně kompotů.
Puškvorec se přidává i do zubních past a žvýkaček.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka