Puškvorec je léčivka i koření. Dokáže pomoci při problémech s trávením i bolestech kloubů
Puškvorec najde své uplatnění v lékárničce i v kuchyni. Tahle rostlina se silnou vůní a mírně hořkou chutí pochází původně z Asie, dnes je již rozšířená po celé Evropě. U nás se vyskytuje v okolí rybníků a stojatých vod.
Oddenek má svůj význam až u tříletých rostlin. Můžete ho nakrájet, usušit a rozemlít na prášek pro pozdější užití.
Staré herbáře uvádějí puškvorec jako čarodějnou rostlinu, která údajně lidi i dobytek chránila před zlými silami. Ale teď vážně. Odvar z puškvorce může pomoci s problémy trávicího ústrojí. Dokáže zklidnit rozbouřené zažívání a uleví od nadýmání.
Odvar pomůže také při léčbě otoků nebo kloubních a kožních problémů.
Sušený kořen puškvorce může pomoci kuřákům skončit s kouřením, protože zahání chuť na nikotin.
V kuchyni ho také můžete užít. Touto aromatickou bylinkou dochutíte řadu jídel. Výborně se hodí nejen do asijských jídel, ale třebas i do sladkých jídel – hlavně kompotů.
Puškvorec se přidává i do zubních past a žvýkaček.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.