Chcete bezlepkovou jíšku? Zkuste arrowroot
Jestli si občas lámete hlavu nad tím, čím zahustit polévku nebo omáčku a nechce se vám použít mouku, máme pro vás skvělý tip – vyzkoušejte arrowroot.
Jemný bílý prášek arrowroot se vyrábí z divoce rostoucí maranty třtinové. Ta je doma v Indii, ale třeba i v Jižní Americe. Má ráda teplo a vlhko.
Jde o škrob, podobný kukuřičnému nebo bramborovému, který se dá použít do sladkých i slaných jídel, do omáček, pudinků. Hodí se i k výrobě želé. Taky do těstíček na smažení.
Nijak nevoní ani nechutná, prostě chuť vašeho kulinářského zázraku nijak neovlivní. Navíc je lépe stravitelný než mouka – hodí se pro děti i pro lidi s poruchami trávení, je totiž bezlepkový.
Obsahuje hodně vlákniny, železa, draslíku, vitamínu B. Je výborný pro správné fungování srdce, podporuje cirkulaci krve a imunitní systém.
Arrowroot zahušťuje silněji než mouka, takže ho přidávejte rozmíchaný ve studené vodě opatrně a až na konci vaření.
K přípravě mu stačí nízká teplota, jídlo nijak nezakalí. Seženete ho třeba v prodejnách se zdravou výživou.
Oddenky maranty jsou v syrovém stavu jedovaté – domorodci je používají třeba jako protijed při uštknutí hadem. Uvařené se používají stejně jako brambory.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.