Manioku se říká chléb tropů. Je bezlepkový, plný omega mastných kyselin

1. prosinec 2020

Jihoamerický maniok můžeme přirovnat k naší bramboře. Je v něm ale více škrobu. Můžete ho vyzkoušet za brambory pro zpestření jídelníčku vyměnit.

Maniok jedlý, říká se mu také kasava, je keř vysoký až 5 metrů. Je to rostlina velmi skromná, roste i v půdách chudých na živiny, jsou odolné proti suchu.

V mnoha zemích jižní Ameriky dodnes roste i divoce. A roste tam už tisíce let. Nás zajímají jeho hlízy, které rostou pod zemí. Jsou tmavě hnědé a uvnitř bílé. Jsou plné škrobu a životadárných kalorií. Říká se mu chléb tropů.

Maniok, stejně jako brambory, můžete vařit, smažit, péct. Strouhaný se hodí k přípravě placek, zahuštění polévek, omáček nebo se dá dokonce umlít na mouku. Hodí se pro ty, kteří nesmí pšeničnou mouku.

Pokud zkusíte maniok, možná vás překvapí svojí nasládlou chutí, ale už vás nepřekvapí, že se z něj dají dělat placky podobné lívancům. Po zkvašení se z manioku vyrábí pivo a destiluje pálenka.

Maniok je nejen plný škrobu, ale i bílkovin. Obsahuje také vápník, železo, kyselinu listovou a vitamín B. Je zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

A my si dneska dáme hranolky z manioku. Jak na to? Hlízu oloupejte, dejte jí asi na čtvrt hodiny do vroucí vody, aby trochu změkla. Potom jí nakrájejte na hranolky a osmažte na pánvi dozlatova.

Spustit audio

Související