Manioku se říká chléb tropů. Je bezlepkový, plný omega mastných kyselin
Jihoamerický maniok můžeme přirovnat k naší bramboře. Je v něm ale více škrobu. Můžete ho vyzkoušet za brambory pro zpestření jídelníčku vyměnit.
Maniok jedlý, říká se mu také kasava, je keř vysoký až 5 metrů. Je to rostlina velmi skromná, roste i v půdách chudých na živiny, jsou odolné proti suchu.
V mnoha zemích jižní Ameriky dodnes roste i divoce. A roste tam už tisíce let. Nás zajímají jeho hlízy, které rostou pod zemí. Jsou tmavě hnědé a uvnitř bílé. Jsou plné škrobu a životadárných kalorií. Říká se mu chléb tropů.
Maniok, stejně jako brambory, můžete vařit, smažit, péct. Strouhaný se hodí k přípravě placek, zahuštění polévek, omáček nebo se dá dokonce umlít na mouku. Hodí se pro ty, kteří nesmí pšeničnou mouku.
Pokud zkusíte maniok, možná vás překvapí svojí nasládlou chutí, ale už vás nepřekvapí, že se z něj dají dělat placky podobné lívancům. Po zkvašení se z manioku vyrábí pivo a destiluje pálenka.
Maniok je nejen plný škrobu, ale i bílkovin. Obsahuje také vápník, železo, kyselinu listovou a vitamín B. Je zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin.
A my si dneska dáme hranolky z manioku. Jak na to? Hlízu oloupejte, dejte jí asi na čtvrt hodiny do vroucí vody, aby trochu změkla. Potom jí nakrájejte na hranolky a osmažte na pánvi dozlatova.
Související
-
Bazalka – symbol ochrany a lásky, ale také zdroj omega 3 mastných kyselin a vitamínů
Bazalka je jedním ze základních pilířů italské kuchyně – společně s rajčaty, mozzarellou, olivovým olejem a těstovinami. Navíc je také velmi zdravá.
-
Čirok znají lidé už 8 000 let. Jde o chutnou a zdravou bezlepkovou obilovinu
Jestli už jste se přejedli rýže a rádi byste nějakou alternativu, vyzkoušejte čirok. Jde o bezlepkovou obilovinu, vhodnou i pro ty, kteří musejí držet bezlepkovou dietu.
-
Canihua je bezlepková. Navíc pomáhá tvořit kolagen v těle a hojit rány
V Peru ji pěstují v různých barevných variantách, nejčastější z nich je hnědá. Bezlepková canihua obsahuje velké množství bílkovin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.