Canihua je bezlepková. Navíc pomáhá tvořit kolagen v těle a hojit rány

7. červenec 2020

V Peru ji pěstují v různých barevných variantách, nejčastější z nich je hnědá. Bezlepková canihua obsahuje velké množství bílkovin.

Malá zrnka obsahují cenné esenciální aminokyseliny, jsou tedy velmi energetickou potravinou s vysokou nutriční hodnotou.

Canihua pomáhá při tvorbě kolagenu a chrupavek. Užitečná je po zranění nebo po chirurgickém zákroku. Vedle bílkovin je v ní i komplex vitaminů B, kyselina listová a vitamin E. Je přirozeně bezlepková.

Na rozdíl od své příbuzné quinoy neobsahuje saponiny, které se musí odstranit proplachováním ve vodě, takže s přípravou není tolik práce.

Uvaří se rychle a chutná nasládle – trochu jako oříšky nebo mák. Zrna vaříme podobně jako rýži. Na jeden díl zrnek dáme dva díly vody a vaříme asi čtvrt hodiny.

Canihua může být základem rizota ze zeleniny i masa, můžete ji přidat do karbanátků nebo nádivek, stejně tak jako quinoa nahradí jakoukoli přílohu. Zahustí polévky a dá jim zase trochu jinou chuť.

V Peru z ní často připravují nákyp s ovocem. Výborná je i s jogurtem. Smíchaná s cukrem a mlékem připomíná kakao nebo horkou čokoládu.

Spustit audio

Související