Avokádo je uznávanou superpotravinou. V některých zemích mu říkají aligátorská hruška

7. srpen 2023

Avokádo je bohaté na živiny, ale také obsahuje celkem hodně tuku, tedy má dost kalorií. Když si ho ale rozdělíte na třetiny a každý den sníte jen jednu, rozhodně neztloustnete.

Avokádo obsahuje zdravé tuky, které snižují cholesterol. Nenasycené mastné tuky se neukládají, naopak – pomáhají při spalování! Rozhodně ho můžete zařadit do jídelníčku, i když se snažíte hubnout.

Nenasycené tuky také pomáhají absorbovat vitamíny A, K, D nebo E, které jsou v tucích rozpustné, a díky kterým se cítíme silní.

V avokádu je také dost vlákniny a železa, hořčíku a draslíku, zinku i fosforu.

Avokádo, guacamole

Avokádo se používá i v kosmetice – dělají se z něj různé pleťové masky nebo oleje na suchou pokožku. Avokádový olej navíc pomáhá proti únavě a celkově nám zlepšuje imunitu. Teď už tedy víme, že avokádo je skutečně zdravé.

Jak si ho ale nejlépe připravit? Jediné, co z avokáda můžete sníst, je dužina. Velmi oblíbené jsou například avokádové pomazánky – třeba guacamole.

Jak na to? Rozmačkejte v misce vidličkou dužinu z jednoho avokáda, přidejte nakrájenou cibulku, česnek, rajčátko, zakápněte limetkou a olivovým olejem. To je porce tak pro čtyři lidi, tak se podělte!

Spustit audio

Související

  • Pomelová mela s avokádem

    Suroviny: 1 zralé avokádo, 1/2 pomela, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 1/2 hadovky-okurky, 3 sušená rajčata. Zálivka: sůl, pepř, lžíce dijonské hořčice, olivový olej.

  • Avokádový salát Lei Fekete

    Suroviny: 1 avokádo, 1 větší pórek, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 300g řeckého sýra feta, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce bazalkového octa, čerstvá bazalka, rozma...

  • Těstoviny plněné avokádem

    Suroviny: 8 velkých mušlí (těstoviny), svazek petrželky, 1 limetka, sůl, pepř, 1 avokádo, 1 šalotka.