Avokádo je uznávanou superpotravinou. V některých zemích mu říkají aligátorská hruška
Avokádo je bohaté na živiny, ale také obsahuje celkem hodně tuku, tedy má dost kalorií. Když si ho ale rozdělíte na třetiny a každý den sníte jen jednu, rozhodně neztloustnete.
Avokádo obsahuje zdravé tuky, které snižují cholesterol. Nenasycené mastné tuky se neukládají, naopak – pomáhají při spalování! Rozhodně ho můžete zařadit do jídelníčku, i když se snažíte hubnout.
Nenasycené tuky také pomáhají absorbovat vitamíny A, K, D nebo E, které jsou v tucích rozpustné, a díky kterým se cítíme silní.
V avokádu je také dost vlákniny a železa, hořčíku a draslíku, zinku i fosforu.
Avokádo se používá i v kosmetice – dělají se z něj různé pleťové masky nebo oleje na suchou pokožku. Avokádový olej navíc pomáhá proti únavě a celkově nám zlepšuje imunitu. Teď už tedy víme, že avokádo je skutečně zdravé.
Jak si ho ale nejlépe připravit? Jediné, co z avokáda můžete sníst, je dužina. Velmi oblíbené jsou například avokádové pomazánky – třeba guacamole.
Jak na to? Rozmačkejte v misce vidličkou dužinu z jednoho avokáda, přidejte nakrájenou cibulku, česnek, rajčátko, zakápněte limetkou a olivovým olejem. To je porce tak pro čtyři lidi, tak se podělte!
Související
-
Pomelová mela s avokádem
Suroviny: 1 zralé avokádo, 1/2 pomela, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 1/2 hadovky-okurky, 3 sušená rajčata. Zálivka: sůl, pepř, lžíce dijonské hořčice, olivový olej.
-
Avokádový salát Lei Fekete
Suroviny: 1 avokádo, 1 větší pórek, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 300g řeckého sýra feta, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce bazalkového octa, čerstvá bazalka, rozma...
-
Těstoviny plněné avokádem
Suroviny: 8 velkých mušlí (těstoviny), svazek petrželky, 1 limetka, sůl, pepř, 1 avokádo, 1 šalotka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.