Z máty si můžete připravit osvěžují nápoj. Pomáhá i při nadýmání, osvěžuje dech a zvyšuje chuť k jídlu
Osvěžující nápoj z máty má mentolovou chuť – proto se jí lidově říká i větrovka nebo větrová bylina. Staří Egypťané tuto rostlinu používali jako voňavku, Řekové a Římané z ní vyráběli první zubní pastu.
Máta je oblíbená jako dochucovadlo do ovocných salátů nebo se v ní taky skvěle marinuje jehněčí.
Pěstovat ji není těžké. Má ráda sluníčko a zálivku – na rozdíl od jiných bylinek, které dávají přednost suchu. Jednu rostlinu můžete pěstovat až pět let.
Z máty využijete nejen listy, ale také nať. Listy obsahují silice, mentol, třísloviny a dalších asi 40 účinných látek.
Máta mírní křeče v žaludku a zlepšuje chuť k jídlu. Při pití mátového čaje pamatujte – všeho s mírou. A nedělejte si ho moc silný – na jeden šálek stačí dva, tři lístky. Vysoká dávka mentolu může žaludek naopak podráždit, místo aby ho zklidnila.
Máta také přispívá k dobrému trávení mastných jídel.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.