Z máty si můžete připravit osvěžují nápoj. Pomáhá i při nadýmání, osvěžuje dech a zvyšuje chuť k jídlu

3. červenec 2025

Osvěžující nápoj z máty má mentolovou chuť – proto se jí lidově říká i větrovka nebo větrová bylina. Staří Egypťané tuto rostlinu používali jako voňavku, Řekové a Římané z ní vyráběli první zubní pastu.

Máta je oblíbená jako dochucovadlo do ovocných salátů nebo se v ní taky skvěle marinuje jehněčí.

Pěstovat ji není těžké. Má ráda sluníčko a zálivku – na rozdíl od jiných bylinek, které dávají přednost suchu. Jednu rostlinu můžete pěstovat až pět let.

Z máty využijete nejen listy, ale také nať. Listy obsahují silice, mentol, třísloviny a dalších asi 40 účinných látek.

Máta mírní křeče v žaludku a zlepšuje chuť k jídlu. Při pití mátového čaje pamatujte – všeho s mírou. A nedělejte si ho moc silný – na jeden šálek stačí dva, tři lístky. Vysoká dávka mentolu může žaludek naopak podráždit, místo aby ho zklidnila.

Máta také přispívá k dobrému trávení mastných jídel.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat