Na trávení je máta a meduňka, na kocovinu ostropestřec mariánský

3. srpen 2015
Jak správně nakupovat

Bylinky mohou podpořit vaše dobré trávení, umějí dokonce léčit. Pokud si ale špatně vyberete, mohou i ublížit. Věnujte pozornost tomu, co nakupujete a kde nakupujte.

Známá ústecká bylinkářka Venuše Studničková doporučuje nakupovat bylinky ve specializovaných obchodech, tzv. „bylinkářských krámcích: „Mám velké pochybnosti o tom, že bylinky prodávané na tržnicích jsou dobře, odborně připravené,“ říká. „Prodavač bylinek by měl být vždy odborník, ne pouhý prodejce,“ dodává.

Jak se to pozná? Základní rozdíl mezi osobou způsobilou a nepoučeným prodejcem laikem je v tom, že pravý bylinkář se vás bude ptát. „Když požádáte o bylinky na trávení, nemělo by to vypadat tak, že vám nějaké podá, zaplatíte a jdete. Vždycky by tomu měl předcházet rozhovor,“ vysvětluje Venuše Studničková. „Prodavač by se vás měl zeptat, jestli jste zdraví, nebo berete nějaké léky. Jestli nejste po operaci žlučníku nebo žaludku, jestli se pravidelně vyprazdňujete a podobně. Teprve na základě vašich odpovědí vám doporučí konkrétní byliny nebo jejich směs. Některé byliny mohou ovlivňovat působení léků, proto je nutné, aby o nich bylinkář věděl.“

Pokud jste zcela zdraví a jen chcete své trávení podpořit, můžete si koupit třeba mátu, šalvěj, tymián či yzop. V létě je populární grilování, v tom případě pomůžete svému trávicímu ústrojí, když tyto byliny nasypete přímo na maso nebo do marinád.

Každý z nás už zažil situaci, že se „přejedl až k prasknutí“. Klasický mátový čaj je dobrou volbou, jak si pomoci.

Kdo to přehnal s alkoholem, měl by podpořit játra ostropestřcem mariánským. Ten se ve formě oleje přikapává do salátů a na masa. Můžete ale užívat i drcený plod ostropestřce, který přidáte do jogurtu, na chleba s máslem anebo rovnou strčíte do pusy a zapijete.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.