Tropické ovoce jackfruit je zdravý a výživný plod, který může být součástí vyvážené stravy
Už jste někdy slyšeli o tropickém ovoci zvaném jackfruit? Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, díky kterým podporuje například imunitu nebo trávení a zdravé srdce.
Jackfruit je tropické ovoce s impozantními rozměry – jde o plod chlebovníku různolistého a pochází z Indie. Dužina má konzistenci podobnou masu, zralé plody mají neutrální ovocnou chuť.
Ovoce jackfruit je skvělým zdrojem mnoha vitamínů: A, C, skupiny B a minerálů: vápníku, železa, hořčíku, manganu, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, mědi a selenu.
Obsahuje také antioxidanty, které zvyšují ochranu organismu před škodlivými účinky volných radikálů a složité sacharidy, které postupně uvolňují cukr do krevního oběhu. Podporuje imunitní systém v boji proti infekcím a činnost srdečně-cévního systému.
Jackfruit je zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Díky tomu urychluje metabolismus a usnadňuje vyprazdňování. Čerstvé ovoce je nízkokalorické, proto ho mohou konzumovat i lidé na redukční dietě.
Semena čerstvého jackfruitu se využívají jako náhrada ořechů. Sladkou čerstvou dužinu lze konzumovat jako svačinu nebo přidávat do salátů. Jde z ní také připravit marmeláda, želé a šťávy, dezerty a dorty.
Sušené plody jackfruitu jsou skvělé jako přísada do sladkého pečiva, např. do koláčů a domácích müsli tyčinek nebo ovesné kaše.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.