Ibiškovec je dobrý na imunitu i trávení. Navíc je plný vitamínů
Ibiškovec jedlý připomíná takové malé zelené papričky. Je chutný a velmi zdravý – jeho nezralé plody jsou oblíbené hlavně v asijských kuchyních.
Celá rostlina může být vysoká i metr nebo dva. Na konci listů se objevují květy a po odkvětu zelené tobolky. Podobají se papričkám, ale jsou velmi křehké. Jsou v nich vitamíny A, B i C, vápník, železo, draslík, zinek i hořčík, taky vláknina a bílkoviny.
Sliz, který vznikne vařením tobolek, pomáhá dobrému trávení a správné činnosti střev. Díky obsahu antioxidantů podporuje také imunitu a chrání buňky.
Plody ibiškovce je dobré vařit vcelku a jen krátce. Nebo je můžete jen osmahnout – dobře chutnají s rajčaty a citrónem nebo třeba v rybí polévce.
Ibiškovec neboli okru si můžete sami vypěstovat ze semínek. U nás je ale k dostání i mražená nebo naložená v omáčce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka