Ibiškovec je dobrý na imunitu i trávení. Navíc je plný vitamínů

26. září 2022

Ibiškovec jedlý připomíná takové malé zelené papričky. Je chutný a velmi zdravý – jeho nezralé plody jsou oblíbené hlavně v asijských kuchyních.

Celá rostlina může být vysoká i metr nebo dva. Na konci listů se objevují květy a po odkvětu zelené tobolky. Podobají se papričkám, ale jsou velmi křehké. Jsou v nich vitamíny A, B i C, vápník, železo, draslík, zinek i hořčík, taky vláknina a bílkoviny.

Sliz, který vznikne vařením tobolek, pomáhá dobrému trávení a správné činnosti střev. Díky obsahu antioxidantů podporuje také imunitu a chrání buňky.

Plody ibiškovce je dobré vařit vcelku a jen krátce. Nebo je můžete jen osmahnout – dobře chutnají s rajčaty a citrónem nebo třeba v rybí polévce.

Ibiškovec neboli okru si můžete sami vypěstovat ze semínek. U nás je ale k dostání i mražená nebo naložená v omáčce.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Biolékař.cz , Sazenička.cz
Spustit audio