Šáchor jedlý posílí vaši imunitu. Můžete ho konzumovat jako zdravou pochoutku místo mandlí

13. květen 2024

Šáchor jedlý je velmi stará rostlina. Její hlízky byly nalezeny dokonce v egyptských pouštních hrobech v 6000 let starých nádobách. Jedlým hlízkám šáchoru se pro jejich výtečnou nasládlou chuť říká zemní mandle nebo tygří ořechy.

Šáchorové hlízky můžete jíst čerstvé nebo pražené jako zdravou pochoutku, obdobně jako pravé mandle.

Pražené, rozemleté hlízky poslouží i jako náhražka kávy a vařené se uplatňují jako zeleninová příloha. Lisované hlízky se zase skvěle hodí do müsli, do jogurtu či tvarohu.

Hlízky šáchoru obsahují asi 45 procent sacharidů a 20 procent tuků. Mají vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, jsou také zdrojem vitamínu E nebo minerálních látek jako je vápník, hořčík i draslík.

Šáchor má i docela dost vlákniny. Ve slupce hlízek najdete rutin, který je prospěšný pro cévní systém. Konzumace šáchorových hlízek příznivě ovlivňuje funkci střev, podporuje léčbu  střevních onemocněních a posiluje imunitu.

Oblíbenou pochoutkou je šáchorové mléko horchata – orcata. Jak na něj? Hlízky usušte a umelte. Pak je promíchejte s vodou, cukrem a citronovou šťávou a následně přefiltrujte a podávejte s ledovou tříští. Dobrou chuť!

autor: Eva Bucharová | zdroje: zahradnictvikrulichovi.cz , zena.aktualne.cz
Spustit audio